"Cand se refera la propriile profesii, 75% dintre romani se declara stresați si suprasolicitați din cauza locului de munca, in timp ce 10% indica un nivel intens al starilor de stres si suprasolicitare. Dintre acestia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator si angajat in domeniul IT sau programator", potrivit unui studiu realizat de Ivox pentru Secom.

Potrivit studiului, aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de munca prezinta simptome ale afectiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%). 

Totodata, 6 din 10 angajați considera ca stresul si suprasolicitarea sunt consecinte ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv in weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucreaza si ale interactiunii cu persoane dificile. Doar 2 din 10 romani considera ca timpul disponibil pentru activitatile de la serviciu este suficient. 

In acelasi timp, peste 50% dintre angajatii romani declara ca se simt obositi sau epuizati din cauza locului de munca. Cele mai afectate sunt femeile - 54,5%. 

In acest context, specialistii atrag atentia asupra implicatiilor pe care suprasolicitarea si stilul de viața modern le pot avea asupra sanatatii, una dintre cele mai grave consecinte fiind sindromul de oboseala cronic: oboseala intensa, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, dureri musculare, articulare si gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburari hormonale, cardiovasculare, deficite imunitare, manifestari care persista mai multe luni. 

Cele mai solicitante meserii sunt: medic, pilot, pompier si profesor. 

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 3.381 de respondenți din mediul urban.