In acelasi timp, 82% dintre reprezentantii companiilor romanesti considera ca o posibila condamnare in instanta este factorul principal care ar putea impiedica frauda si coruptia.

Totodata, 31% dintre romani considera ca luarea de mita se intampla frecvent in mediul de afaceri local, un procent mult mai mic decat media europeana, de 64%.

In plus, 15% spun ca ar ignora o incalcare a normelor de etica de catre un membru al echipei lor, de catre un furnizor sau colaborator, ar furniza informatii false echipei de management si ar fi dispus sa induca in eroare auditorii sau autoritatile de reglementare si control pentru a avansa in cariera sau pentru a obtine un salariu mai mare.

Totusi, potrivit EY, putini angajati romani ar recurge la o raportare falsa a performantelor, in comparatie cu media din zona Europei de Est.

Studiul arata ca putini angajati romani ar recurge la o raportare falsa a performantelor lor: doar 3% dintre respondentii romani spun ca ar transmite informatii false echipei de management pentru a avansa in cariera sau pentru a primi o marire de salariu. 16% dintre angajatii intervievati spun ca ar fi dispusi sa dea mita intr-o situatie de care depinde supravietuirea companiei. Media este mai mica decat cea est-europeana (19%), insa mai mare decat cea din pietele dezvoltate (11%)”, sustin reprezentantii companiei de consultanta.

In plus, romanii nu sunt foarte optimisti in privinta imbunatatirii normelor etice din mediul de afaceri, in condtiile in care doar 31% dintre respondenti cred ca activitatea de reglementare din sectorul lor a avut un impact pozitiv asupra standardelor etice din companiile in care lucreaza.

In ceea ce priveste depistarea comportamentelor imorale, 65% dintre angajatii romani cred ca monitorizarea e-mail-urilor reprezinta o violare a vietii private, la fel si monitorizarea telefoanelor (63%), a conversatiilor pe instant messenger (61%) si a conturilor de social media (59%). Totodata, un angajat din cinci a luat in considerare demisia atunci cand a fost pus in fata unui comportament imoral.

22% spun ca au luat in considerare optiunea si chiar au demisionat, fata de doar 12% la nivel global. 37% au luat-o in considerare, dar au ramas in aceeasi companie. Astfel, Romania e pe locul cinci la nivel de EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Asia), in ceea ce priveste decizia de a demisiona - ca raspuns la detectarea comportamentelor lipsite de etica din cadrul companiei”, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste raportarea incalcarii normelor de etica, in ciuda presiunii interne de a mentine tacerea, romanii se afla pe locul patru, cu 19 procente, dupa Emiratele Arabe Unite, Egipt si Turcia. ”Grija pentru siguranta personala este factorul principal care ii determina pe angajatii romani sa nu raporteze incidentele legate de frauda, mita sau coruptie la serviciu. In jur de 30% dintre ei mentioneaza si grija legata de avansarea in cariera sau de oportunitatile oferite de alte companii”, se arata in raport.