La fiecare 11 ani, crestinii spun "Hristos a Inviat" pe 5 mai. Cu alte cuvinte, peste doua luni si jumatate, cel mai important eveniment crestin din an va fi sarbatorit dupa ziua de 1 mai, branduita deja ca sarbatoarea tinerilor la mare. Concret, va fi liber pe 1 mai, pe 2 si pe 3 mai s-ar lucra, iar pe 5 mai va fi Pastele.

"N-are sens", spun asociatiile operatorilor din turism care propun Guvernului prelungirea vacantei la 6 zile. "Ar putea sa dea 2 zile libere prin hotarare si sa fie recuperate in cursul anului. Ar insemna incasari mari. Este o sansa uriasa pentru litoral", spune Corina Martin, presedintele ANAT.

Si cum la noi aleg sa sarbatoreasca ziua muncii aproape 30.000 de romani, nici primarul Radu Mazare nu putea sa ramana indiferent.

In ceea ce priveste ofertele, la un hotel de 4 stele din statiunea Mamaia cei care isi fac rezervarile pana pe 1 martie beneficiaza de o reducere de 25%. In pret intra doua mese acces la spa si piscina, iar in noaptea de Inviere oua rosii cozonac si vin. Pachetul de 1 mai si Paste incepe de la 149 euro pe noapte/camera dubla, iar cei care isi rezervari din timp au a 6-a noapte gratuita.

Pentru cei care viseaza deja la cateva zile de distractie, dar nu vor sa cheltuiasca prea multi bani exista, bineinteles, si varianta cazarii la vilele de vacanta. La vama veche si 2 mai preturile sunt cuprinse intre 60 si 120 de lei pe noapte

Oferte similare exista insa si la munte, destinatie preferata de alti 15.000 de turisti. "Este o idee foarte buna a colegilor si vom avea si noi de castigat. Pentru 1.030 de lei. 6 nopti de cazare. Vor avea cina festiva etc.", afirma si Florentina Comsa, manager de hotel.

Daca proiectul devine sau nu realitate, vom afla cel mai probabil maine. Ce-i drept, Guvernul ar trebui sa ia in considerare si faptul ca in 2013 multe din zilele libere legale, 12 la numar, cad in weekend. In final, doar 8 zile sunt cu adevarat libere. Se poate insa si mai rau. In 2016, de pilda, Pastele va pica exact pe 1 mai.