Ideea a aparut intr-o discutie intre ministrul Muncii si sindicalisti, in contextul in care se pregateste o noua lege a pensiilor. Lia Olguta Vasilescu sustine ca doar ca a analizat succint legislatia din domeniu, la nivel european.

Chemati la o discutie cu membrii Guvernului, sindicalistii spun ca intentia autoritatilor este ca barbatii si femeile sa se pensioneze la aceeasi varsta, una mai inaintata decat cea de acum.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: ''Dar ideea domniei sale, cel putin din declaratia facuta, este ca ar trebui crescuta varsta de pensionare, sa fie unificata mai repede varsta de pensionare pentru barbati si femei.''

Ministrul Muncii, la care se referea liderul sindical, a infirmat imediat aceasta intentie printr-o postare pe Facebook:

''Nu am spus nici de egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei, nici de cresterea varstei de pensionare pentru Romania. Am prezentat, pe scurt, legislatia europeana. Pana la 1 august doar culegem date, nu lucram pe textul de lege.''

Numai ca peste tot in Europa, varsta pensionarii este un subiect aprins de discutie, in contextul imbatranirii populatiei. Sunt tari care au varste de pensionare de peste 65 de ani: este cazul Italiei, al Greciei si al Irlandei. Iar multe state pastreaza varste diferite de pensionare pentru barbati si femei.

In prezent, in Romania varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 60 de ani si 7 luni pentru femei, caz valabil pentru cele nascute la finalul anului 1956.

Calculele se fac insa in functie de data si anul nasterii, dar si de grupa de munca. Astfel ca varsta de pensionare standard pentru femei va creste gradual, pana in 2030, cand va ajunge la 63 de ani.

Discutia despre varste de pensionare vine in contextul in care Ministerul Muncii elaboreaza chiar in aceste zile o lege unitara a pensiilor.

Ministrul Muncii vrea modificarea intregului sistem de pensii, astfel incat sa fie eliminate ''inechitatile'' intre pensionari. O problema identificata este cea a pensiilor speciale.

''Este adevarat că 100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand'', spunea Lia Olguta Vasilescu.

Proiectul legii pensiilor ar trebui sa fie gata in toamna pentru ca mai apoi sa ajunga in Parlament.

Varstele de pensionare in Europa
 
Austria - 65 / 60 de ani
Belgia - 65 de ani
Franta - 65 de ani si 4 luni
Bulgaria - 65 / 62 de ani
Italia - 66 de ani si 7 luni / 65 de ani si 7 luni
Grecia - 67 de ani
Irlanda - 66 de ani
Polonia - 65 de ani si 7 luni / 60 de ani si 7 luni
Romania - 65 de ani / 60 de ani si 7 luni
 
Sursa: Finnish Centre for Pensions