Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare.

Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca in prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, inregistrarile in registrul comertului si incasarile aferente realizate anul trecut.

Astfel, pentru inregistrarea in registrul comertului a unei persoane juridice (incluzand autorizarea constituirii, inmatricularea, autorizarea functionarii si declaratia pe propria raspundere) va fi achitata o taxa unica de 250 lei, in timp ce pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori familiale va fi perceputa o taxa de 90 lei.

Cererile de mentiuni simple (verificarea disponibilitatii sau rezervarii denumirii unei firme, numirea lichidatorului, extrasul de registru) vor fi taxate cu 45 lei atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale ori individuale, in timp ce pentru cererile de mentiuni complexe, cu doua sau mai multe operatiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei.

Pentru cererea de copii certificate va fi mentinuta taxa actuala, de 4+0,2 lei/pagina certificata.

Informatiile de baza despre o firma (precum numarul de ordine in registrul comertului, denumirea, forma juridica, codul unic de inregistrare, sediul social, durata de functionare, capitalul social, administratorii, asociatii sau actionarii) vor fi eliberate in schimbul unei taxe de 8 lei/firma, in timp ce pentru informatii extinse (situatii financiare anuale) va trebui achitata o taxa de 24 lei/firma.

Un raport istoric despre o firma va costa 250 lei, urmand sa fie stabilite taxe fixe si pentru cereri de informatii pe serii de firme grupate pe maxim cinci criterii - aria geografica, localitate, domeniu (9 lei/firma) si mai mult de cinci criterii (11 lei/firma).

In cazul renuntarii la solutionarea cererii adresate Registrului Comertului sau al respingerii cererii de inregistrare, taxele achitate nu se restituie decat daca se renunta in aceeasi zi in care a fost depusa cererea.