Compania americana, care dispune de rezerve de aproape 100 de miliarde de dolari, a anuntat luni ca va plati un dividend trimestrial fix de 2,65 dolari pe actiune si ca va rascumpara in urmatorii trei ani actiuni de 10 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Apple a avut un profit net de 13,06 miliarde de dolari in primul trimestru al anului fiscal 2012, incheiat pe 31 decembrie, mai mult decat dublu fata de nivelul din perioada similara a anului anterior. Profitul pe actiune s-a cifrat la 14,03 dolari, astfel ca dividendul de 2,65 dolari pe actiune reprezinta 18% din profit.

"Am folosit o parte din bani pentru investitii importante in afacerea noastra, in cercetare si dezvoltare, achizitii, magazine retail, plati strategice in avans si cheltuieli de capital in lantul de furnizori, consolidarea infrastructurii. Veti mai vedea astfel de investitii in viitor", a declarat intr-un comunicat directorul general al Apple, Tim Cook.

Compania anticipeaza ca va folosi aproximativ 45 miliarde de dolari din rezervele detinute in SUA in primii trei ani de implementare a acestor programe.

Destinatia celor 98 de miliarde de dolari reprezentand lichiditatile Apple este o tema importanta de discutie pentru actionarii companiei, in special in ultimii ani, dupa ascensiunea accelerata datorata aparitiei iPod, iphone si iPad.

Unii actionari au cerut utilizarea unei parti din bani pentru dividende sau rascumparari de actiuni. Apple nu a mai platit dividende din 1995.

Valoarea de piata a Apple a depasit in februarie in premiera 500 miliarde de dolari, iar actiunile companiei au atins joi pentru prima data pragul de 600 de dolari. La cotatia de la finalul sedintei de vineri, de aproximativ 585 dolari pe actiune, valoarea de piata a Apple era de 546 miliarde de dolari.

Poate cumpara chiar si Grecia cu lichiditatile sale

Tim Cook, CEO-ul Apple, declara la sfarsitul lunii trecute in cadrul unei intalniri cu investitorii companiei ca banii reprezinta "mai mult decat este nevoie pentru a conduce o companie", sugerand astfel ca o parte din rezerve ar putea fi distribuite ca dividende sau angajate intr-o rascumparare de actiuni.

Cook s-a aratat atunci surprins si extrem de amuzat, totodata, de una din propunerile investitorilor, potrivit Bloomberg. Directorul general al Apple a fost intrebat daca compania ar putea lua in calcul "cumpararea Greciei". "Ne-am gandit la multe lucruri, nu si la asta", a raspuns Cook.

Valoarea actiunilor Apple a depasit in acest an pentru prima data pragul de 500 de dolari, majorandu-se in acest an cu 45%. In urma cu o saptamana, compania IT a lansat noul model de ipad si a publicat rezultatul vanzarilor de iPhone pe Luna ianuarie.

Capitalizarea companiei a urcat peste 400 miliarde de dolari, cu peste 100 miliarde de dolari mai mult decat PIB-ul Greciei. Grecia a avut in 2010 un Produs Intern Brut de 227,3 miliarde euro, care a scazut anul trecut cu 7%, potrivit estimarilor Eurostat.