Nokia a devenit in prima parte a anilor 1990 unul dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile din lume, ceea ce a scos Finlanda din ob­s­curitatea Razboiului Rece, a transformat sta­tul nordic intr-un centru european al teh­no­lo­giei si a ajutat la triplarea economiei fin­lan­de­ze intre 1993 si 2008, scrie The Wall Street Jour­nal.

Acum, Finlanda resimte durerile Nokia. Recent, compania a avertizat ca sunt sanse mari ca divizia de telefoane mobile sa nu inregistreze profit in actualul trimestru, acesta fiind cel mai recent anunt dintr-o serie care subliniaza slabiciunile companiei, a carei pozitie pe piata smartphone-urilor se erodeaza rapid, scrie Ziarul Financiar.

Nokia a fost prinsa pe picior gresit in 2007 cand iPhone-urile create de Apple au redefinit telefoanele mobile ca gadget-uri asemanatoare computerelor personale, cu display-uri tactile si programe avansate. De atunci, compania finlandeza, in continuare cel mai mare producator de telefoane mobile in functie de volumul livrat, si-a pierdut 75% din valoarea de piata, in conditiile in care se chinuie sa tina pasul cu Apple si Google, producatorul sistemului de operare Android, poate un rival mult mai periculos.

Afla mai multe despre strategiile la care se gandesc finlandezii pentru redresarea economiei pe www.zf.ro