Jucatorii din domeniu merg deja pe ideea de servicii combinate in dorinta lor de a te convinge sa iei cat mai mult "la pachet".

Astfel, exista "pachete" de Internet si cablu, Internet fix combinat cu Internet mobil sau Internet si laptop, iar ofertele speciale continua.

In ultima perioada, speriati de criza prin care trec persoanele juridice, unii operatori din domeniul Internet, cablu ori telefonie s-au orientat catre dezvoltarea unei baze cat mai largi de clienti - persoane fizice si au inceput sa lase persoanele juridice pe locul doi.

De altfel, este si mult mai usor decat in trecut sa pierzi un client persoana juridica pentru ca loialitatea este mai mica, iar contra-ofertele apar mai mereu.

Sa revenim la preturi insa!

RCS&RDS este una dintre companiile care a aratat ca intelege ce inseamna sa fii competitiv intr-o perioada in care tot romanul pune cel mai mare accent pe pretul mic. La ei, ofertele de net incep de la 29 de lei, dar se pot construi si pachete in care netul mobil este gratuit.

Mai departe, Romtelecom a atacat puternic piata RCS&RDS, facand oferte ieftine la randul sau si o concurenta pe masura.

Preturile pornesc in cazul fostei companii de stat de la 3,6 euro pe luna cu tot cu TVA, iar netul mobil pleaca de la 6,1 euro pe luna cu tot cu TVA.

Vodafone are oferta "Internet oriunde" si iti ofera facilitatea de a testa gratuit o luna de zile toate produsele sale.

Preturile la Vodafone incep cam de pe la 8,32 euro.

Insa, trebuie sa fii atent cand iti alegi "solutia" de Internet pentru ca depinde foarte mult de ce vrei sa faci cu el.

Traficul este limitat cam in toate cazurile desi multe oferte au in titlu denumirea de "nelimitat" si uneori ajungi sa platesti suplimentar fara sa stii de ce.

Cel mai bine e sa citesti cu atentie toate conditiile.

La Orange, oferta cuprinde si laptopuri aflate la preturi de lichidare de stoc.

Sa nu uitam si de oferta Cosmote sau de cea a UPC!

Ar mai trebui spus ca jucatorii din domeniu au si noutati in materie de trafic. De exemplu,Cosmote, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, a marit viteza maxima a serviciilor de internet mobil furnizate in sistem prepay de la 7,2 Mbps pana la 21,6 Mbps, incepand de la finele lunii august.

Pentru a avea acces la noua viteza de descarcare a datelor, clientii care utilizeaza "cartela internet" a companiei trebuie sa foloseasca un modem care permite o viteza de transfer de 21,6 Mbps.

La inceputul lunii august, operatorul a lansat serviciul preplatit de acces mobil la internet prin tehnologia 3G, adresat utilizatorilor ocazionali, la un tarif de la 10 euro, fara TVA.

RCS&RDS a lansat servicii de internet mobil pe cartele preplatite, intrand astfel in competitie cu ceilalti operatori.

Tariful pentru serviciile de internet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps, cu trafic nelimitat inclus, este de 4 euro (fara TVA).

Orange, de exemplu, are servicii de internet mobil preplatit, care le permit clientilor sa se conecteze la web fara plata unui abonament lunar, la preturi care pornesc de la cinci euro pe luna.

Pe acest segment, Cosmote este singurul jucator care are oferte care pornesc de la doi euro si este de asemenea singura companie care le permite clientilor sa foloseasca serviciile si dupa expirarea traficului inclus, cu plata unui tarif de 0,01 euro/MB suplimentar de date transferat.

In cazul Orange si Vodafone clientii trebuie sa activeze noi pachete de date la expirarea traficului inclus.

Vodafone, singurul operator care are o acoperire 3G de aproximativ 90% din populatia Romaniei prin intermediul retelei in frecventa de 900 MHz, le ofera clientilor viteze mai mari de acces pe masura ce si tarifele sunt mai mari.