Apple, a carei valoare a crescut incontinuu in ultimul an, datorita vanzarilor record de iphone-uri si iPad-uri, a fost inca de la lansare un nume care a inovat si a schimbat trendurile in materie de tehnologie IT&C.

Astfel, in ultimii 30 de ani, produsele de la Apple au redesenat intreaga industie si au revolutionat era digitala.

In 1976, la scurt timp dupa ce Steve Jobs si Steve Wozniak lansasera computerul Apple la Homebrew Computer Club din Palo Alto, un dealer IT a cumparat 100 de aparate Apple cu 50.000 de dolari.

Acesta a fost primul pas al companiei care a devenit anul acesta cea mai valoroasa din lume, cu o capitalizare care a depasit 500 de miliarde de dolari.

CBS News a facut o trecere in revista a celor mai importante produse Apple, cu care compania a revolutionat piata electronicelor, de la Apple I la iPad, care a ajuns la a treia varianta.

Apple I – a fost lansat in 1976 si era, practic, o cutie de lemn, fara monitor sau mouse, care semana mai mult cu o masina de scris. Wozniak si Jobs au produs 200 de astfel de modele, pe care le-au vandut cu 666,66 dolari bucata. Wozniak a spus ca au ales acest pret pentru ca este usor de tastat.

Apple II – al doilea model Apple a fost lansat in 1977 si a fost primul computer care a purtat primul logo al companiei, marul muscat, in culorile curcubeului.

Apple Lisa – a fost lansat in 1983. Jobs a facut parte din echipa care a inceput lucrul la acest model, in 1978, dar ulterior s-a alaturat proiectului Macintosh. Lisa avea pretul de 9.995 de dolari, iar Apple nu a vandut decat 10.000 de unitati. Legenda spune ca stocurile de calculatore nevandute au fost ingropate pe un camp din Utah.

Macintosh 128k – a fost lansat in 1984 si a avut parte de o reclama regizata de celebrul Ridley Scott, care a rulat pentru prima data la Suberbowl si care a fost inspirata din romanul “1984” al lui George Orwell.

Macintosh Plus – a aparut in 1986, a fost al treilea computer personal din gama Macintosh si primul cu sistem 7 OS, sistem de operare care permitea distribuirea de fisiere si QuickTime. Mac Plus avea memorie de 1 MB de RAM, dar care putea fi extinsa la 4 MB.

Macintosh II – Apple Computers a introdus a doua serie de modele Macintosh pe 2 martie 1987. Mac II a fost primul computer de la Apple cu display color si a fost vandut la pretul de 5.500 de dolari.

Macintosh Portable – primul computer cu baterie, portabil, a fost lansat pe 20 septembrie 1989. Cantarea peste 7 kilograme si costa 6.400 de dolari.

Power Macintosh 6100 – lansat in 1994. Seria de computere 6100 s-a mai numit si Performa, fiind dotate cu procesoare PowerPC.

iMac G3 – dupa ce Jobs a devenit CEO interimar la Apple, dupa cum el singur se denumise, cele mai importante doua decizii pe care le-a luat au fost “indulcirea” rivalitatii cu Microsoft si a schimbat designul produselor Apple. iMac G3 a introdus forma de ou a noilor computere, intr-o varietate de culor, dotate cu tastatura si mouse. A fost primul PC care a introdus USB-ul.

Sursa foto: CBS News