Veniturile companiilor romanesti de software si servicii IT au crescut cu 13%, in 2014, comparativ cu anul anterior, ajungand la 2,42 miliarde de euro. Prognoza pentru 2015 indica o crestere de 14% a veniturilor industriei.

Pe de alta parte, din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit, in 2014, din exporturi, in crestere fata de anul anterior, cand ponderea exporturilor in veniturile din software si servicii ale companiilor romanesti era de 60%.  

La modul general, anul trecut industria IT&C a inregistrat cea mai mare pondere in PIB de pana acum, respectiv 6%, din care 2,5% a fost generat de segmentul software si servicii.  

In ceea ce priveste potentialul teoretic al industriei de software si servicii informatice din Romania, vicepresedintele pentru Romania si Europa Centrala si de Est /CEE/ al PAC, Eugen Schwab, apreciaza ca acesta poate depasi 6 miliarde de euro, pana in anul 2020.  

Studiul arata ca veniturile realizate de companiile romanesti in tara provin, in proportie de 32%, din proiecte derulate pentru administratia publica, 16% pentru clienti din industria producatoare, 14% pentru clienti din zona financiar-bancara, 9% pentru companii telecom si 8% pentru clienti din domeniul utilitatilor.  

La export, veniturile provin de la clienti din industria producatoare (40%), clienti din domeniul serviciilor (17%), din zona financiar-bancara (16%), din retail (11%) si din asigurari (5%).  

Cercetarea este un proiect ANIS, realizat de catre Pierre Audoin Consultants (PAC) in perioada februarie-iunie 2015, transmite Agerpres.