New York Times a dezvaluit recent, intr-o serie de materiale ample, cum ca in fabricile din China in care se fac componente pentru ipad-urile si iphone-urile celor de la Apple lucreaza copii de 13 ani, care sunt exploatati si sunt platiti cu salarii de mizerie.

Totodata, in fabricile Foxconn angajatii ameninta in masa ca se sinucid din cauza conditiilor in care muncesc, iar unii dintre ei chiar ajung sa puna in aplicare amenintarile.

Situatia care nu este necunoacuta oficialilor Apple. Cel putin asa sustine, sub protectia anonimatului, un oficial al companiei.

Stim de abuzurile care se fac asupra lucratorilor in unele dintre fabricile din China de mai bine de patru ani, dar lucrurile sunt in continuare la fel. De ce? Pentru ca sistemul ne convine. Distribuitorii nostri ar schimba totul de maine, daca Apple le-ar spune ca nu au alta solutie”, a declarat sursa citata, pentru New York Times.

Cum se fabrica
iPhone-ul. Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi si sunt platiti cu 70 de centi pe ora

Un alt reprezentant al companiei a spus, referindu-se la exploatarea copiilor: “Daca vezi ca aceleasi probleme persista an dupa an, inseamna ca managementul le ignora si nu incearca sa le rezolve. Sunt permise unele incalcari ale regulamentului, daca furnizorul promite sa nu intreaca masura. Daca s-ar face lucrurile ca la carte, aceste incalcari ale regulilor ar disparea.”

Conducerea Apple spune ca va indrepta lucrurile. O alta sursa a declarat pentru New York Times: “Chiar incercam sa imbunatatim lucrurile, dar majoritatea oamenilor ar continua sa fie socata daca ar vedea unde sunt facute iPhone-urile.”

Mai multe mass-media din America au dezvaluit in ultima perioada cum in fabricile Foxconn din Shenzen, in care se fabrica componente pentru produsele Apple, lucreaza copii intre 12 si 14 ani, cate 16 ore pe zi si sunt platiti cu 70 de centi pe ora. In acelasi timp, atunci cand au o comanda importanta de terminat, lucratorii muncesc sic ate 34 de ore pe tura si au fost si cazuri in care angajatii au murit din cauza suprasolicitarii.

Cei care sufera accidente la locul de munca nu primesc despagubiri, raman fara loc de munca si nu se mai pot abgaja in alta parte. Totodata, daca cineva vrea sa renunte si sa se angajeze in alta parte, conducerea fabricii vorbeste cu toti angajatorii din oras pentru ca persoana respectiva sa nu fie primita in alta parte.