"Secretele industriale, drepturile de autor, proprietatea intelectuala, secretele de stat devin din ce in ce mai greu de protejat. Economiile functioneaza pe aceste sisteme informatice complexe, care pot fi cu usurinta distruse", a spus Shea, in declaratiile de presa sustinute la sediul SRI. 

Oficialul NATO a subliniat ca, desi securitatea cibernetica este un domeniu nou cu care omenirea se confrunta, reactia in fata acestei amenintari este importanta. 

"Putem sa le facem viata hackerilor mai grea, putem sa ne aparam mai bine sistemele, putem sa ne aparam mai bine infrastructura critica, putem sa invatam sa ne revenim mai repede in urma unui atac cibernetic", a explicat Shea. 

El a tinut sa laude modul in care Romania gestioneaza aceste amenintari, declarandu-se impresionat de discutia avuta cu directorul SRI, George Maior. 

A laudat, de asemenea, activitatea STS, al carui director, Marcel Opris, a asistat la declaratiile de presa, alaturi de consilierul prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota. 

"Aveti un serviciu national de telecomunicatii care asigura siguranta comunicatiilor inter-guvernamentale. Aveti un sistem excelent, care este capabil sa monitorizeze internetul si sa detecteze amenintarile inainte", a spus el, adaugand ca Romania este un model in acest sens, informeaza Mediafax.