Negritoiu, ING: Cine are peste 100.000 euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent

Clientii cu bani care s-au dus in Cipru s-au dus pentru dobanda, in timp ce altii au preferat Elvetia, afirma bancherul.    Clientii care au depus peste 100.000 de euro in Bank of Cyprus Romania pot fi mai degraba asimilati unor investitori care s-au dus dupa un anumit randament si si-au asumat un anumit risc decat unor deponenti asemenea marii majoritati a clientilor romani. Si nu exista vreo baza rationala pentru a extrapola experienta acestui grup restrans la nivelul altei banci si cu atat mai putin la nivelul sistemului bancar, afirma Misu Negritoiu, chairman al ING Bank Romania. „Cine isi duce banii in Cipru, in Elvetia, in Luxemburg sau cine ii duce in Germania stie de ce ii duce. Este avizat, trebuie sa stie la ce se poate astepta in functie de scopul urmarit. Daca iti pui banii la sucursala din Romania a Bank of Cyprus este ca si cum i-ai pune in Cipru, iar cine s-a dus in Cipru s-a dus pentru doban­da si tocmai de-asta nu s-a dus in Elvetia“, spune Negritoiu. Si ING Bank Romania are statut juridic de sucursala, insa Negritoiu afirma ca nu incape comparatie intre o sucursala cu bilant de 3,7 mld. euro, cum este cel al ING, si alta cu 600 mil. euro, cum este cazul Bank of Cyprus, scrie ZF.

Dragos Dinu, CEO Domo: Mi-as dori sa fie Black Friday in fiecare zi

Domo Retail, al doilea retailer electroIT de pe piata locala, ar putea trece pe profit in 2013 dupa ce in ultimul an reteaua de magazine a trecut printr-o reorganizare importanta cu inchideri de 27 de unitati, a declarat pentru Wall-Street.ro, Dragos Dinu, noul director general al companiei. Dragos Dinu isi doreste ca retailerul sa isi majoreze cifra de afaceri cu 8-9% sau chiar 14-15% anul acesta. “Speram ca piata va ramane comparabila cu anul trecut. Insa este foarte greu de estimat care va fi evolutia businessului, pentru ca este o industrie foarte debalansata in a doua parte a anului din cauza actiunilor de gen black friday si a vanzarilor de sarbatori. Poti sa iti pui o crestere de vanzari de 20% si sa fii departe de trend in septembrie, dar pana la finalul anului sa iti atingi targetul. Eu nu am vazut asta in prea multe industrii, poate doar la sampanie. Mi-as dori sa fie Black Friday in fiecare zi. Pana la urma, trebuie sa gasim modalitati prin care sa ne aducem clientii aproape”, spune Dinu intr-un interviu Wall-Street.ro

Stiati ca platiti la banca taxa pentru chitanta sau pentru schimbarea PIN-ului? Lista comisioanelor percepute de banci la cardurile de salarii

Comision de retragere numerar, de alimentare cont, de administrare lunara sau comision pentru eliberare chitanta sunt doar cateva dintre cele peste 10 taxe pe care un roman trebuie sa le plateasca la banca, in cazul in care are un cont cu un card de debit atasat, in care firma ii vireaza lunar salariul. Potrivit sudiilor efectuate la nivel european, romanii nu au o relatie foarte stransa cu bancile. Astfel, daca in tarile din Europa Centrala si de Est, gradul de bancarizare a populatiei atinge si 80%, in Romania putin peste jumatate dintre locuitori au o relatie cu banca, majoritatea pentru ca sunt obligati de angajator sa-si primeasca salariul pe card. Majoritatea bancilor au introdus sau au majorat comisioanele de retragere de la ATM-urile proprii. Astfel, cele mai multe dintre institutiile bancare percep, la retragerea de numerar, un procent din suma retrasa, plus o suma fixa pe care o plateste fiecare client, indiferent de suma pe care o scoate de pe card.  Comisioanele cresc considerabil in cazul in care sunt folosite ATM-urile altor banci sau cand se retrag bani din strainatate. Aflati mai multe informatii despre toate aceste comisioane din materialul Incont.ro.

Fostul prim-ministru PSD Nicolae Vacaroiu afirma ca 80% din privatizarile din Romania au fost un esec. Este adevarat sau nu?

In timp ce Polonia, Cehia si Ungaria si-au transformat companiile de stat in campioni regionali, folosind avantajele listarii la bursa, Romania nu a reusit in ultimii ani sa faca nicio privatizare de succes prin intermediul pietei de capital. Fostul prim-ministru PSD Nicolae Vacaroiu, in perioada caruia privatizarea a trenat si intreprinderile de stat au acumulat pierderi uriase, afirma acum, in calitate de presedinte al Curtii de Conturi, ca privatizarea in Romania a fost in 80% din cazuri un esec.  Parerile sunt impartite.  Tot Vacaroiu mai spune ca Romania ar trebui sa aiba un PIB de trei ori mai mare decat cel din prezent.  „Nu vrem sa recu­noastem ca, din pacate, privatizarile au fost in proportie de 80% un esec. Dupa cum nu vrem sa recunoastem ca, iata, vindem actiuni la companii strategice, in perioada de criza, in conditiile in care capital autohton nu exista. Trebuie sa recunoastem ca, din pa­cate, am distrus mult“, a spus el. Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, apreciaza ca privatizarea companiilor de stat este calea cea mai facila pentru autoritati, dar cea mai paguboasa pentru populatie pe termen lung. La randul sau, Daniel Daianu, fost ministru al finantelor si profesor la ASE, considera ca o buna parte din esecurile din sfera privatizariilor din piata locala puteau fi evitate sau gestionate mai bine, scrie ZF.

1.300 de croitorese din Caracal produc haine H&M, Zara, C&A

Compania Romanita din Caracal, care are 1.300 de angajati, produce zilnic 12-15.000 de haine pentru gigantii internationali H&M, Zara si C&A. Fabrica lucreaza de opt ani pentru cei trei retaileri din lumea modei si ar avea nevoie de inca 300 de angajati pentru a face fata comenzilor. Desi hainele primesc eticheta „made in Roma­nia“, niciunul dintre marii retaileri de moda nu se gandeste inca sa puna pe harta un magazin in Caracal. „Lucram la capacitate maxima pentru angajatii pe care ii avem. Exista insa o fluctuatie foarte mare de personal si desi am fi dispusi sa mai luam 300 de oameni nu vin suficiente persoane sa se angajeze“, spune Iuliana Tihon Dinoiu, directorul general si unul dintre actionarii fabricii privatizate in 1996 prin metoda MEBO. Potrivit datelor ZF furnizate de jucatorii din piata, pretul la hainepoate ajunge in magazine si la de zece ori mai mare decat cel cu care un produs pleaca pe poarta fabricii.

Actiunile Transgaz au coborat cu 6%. Investitorii estimeaza un pret mic in oferta derulata de stat

Bursa a scazut joi cu 0,62%, intr-o piata unde actiunile Transgaz au coborat cu 6,3%, in prima zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei, investitorii estimand ca actiunile din oferta vor fi cumparate la un pret mai mic decat in piata si ulterior va fi presiune la vanzare. Pretul minim din oferta secundara de vanzare, de 171 lei, este cu 19,9% sub cotatia bursiera anterioara lansarii ofertei, de 213,5 lei/actiune. Pretul maxim, de 230 de lei, este cu 7,7% peste cotatia dinaintea ofertei. "Anticipand un pret mai mic (in oferta - n.r.) decat cel din piata, detinatorii de titluri Transgaz au pus presiune la vanzare, reactia acestora determinand o scadere importanta a pretului. Discountul pe care il primesc investitorii mici fata de pretul la care vor cumpara institutionalii este o premiera in Romania. In aceasta perioada cred ca va exista o tendinta de alocare a lichiditatilor spre oferta Transgaz si chiar vanzari cu scopul de a strange resurse pe care, ulterior, investitorii sa le plaseze spre aceasta oferta", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Corectia titlurilor Transgaz a venit in cadrul unor tranzactii in valoare cumulata de 245.000 de lei, iar pretul a ajuns la 200,1 lei.

Cu haznaua in fundul curtii si gospodaria inundata, dar cu piscina moderna, centru infoturistic si gradina de vara la poarta. O ancheta „Romania, te iubesc!”

Asa inteleg unii alesi locali sa faca investitii din bani publici sau fonduri europene, pentru romanii din mediul rural. In aproape 70.000 de comune din tara, locuitorii asteapta si acum civilizatia. Stirile ProTV si emisiunea "Romania, te iubesc!" va prezinta un nou episod din modernizarea tarii, impotmolita la tara. Civilizatia patrunde greu in satele romanesti: din 2.800 de comune, doar 550 au canalizare, adica putin peste o cincime. Si mai putine au alimentare cu gaze, in timp ce aproape 7 milioane de persoane se bazeaza pe fantana de la poarta. Satele si comunele romanesti ies in evidenta, dar prin alt gen de investitii.  Comuna Padureni, judetul Vaslui. Aici alesii locali s-au gandit sa-i rasplateasca pe localnici cu un strand. O piscina si mai multe bungalow-uri, insa clienti doar 3 luni pe an, din orasul Husi, aflat la 20 de km.  Ideea unei piscine moderne nu e rea pentru comuna, doar ca oamenii locului sunt satui de apa, pentru ca la fiecare ploaie sunt inundati. La 300 de metri de centrul comunei sunt conditii de lumea a treia.

Managerii pot fi trași la raspundere pentru insolventa companiei

Tragerea la raspundere a membrilor conducerii unei companii care, prin faptele lor ilicite sau neglijența lor, au cauzat starea de insolvența este un tip de sancțiune speciala  Tragerea la raspundere a conducerii atesta faptul ca „terapia“ legala pentru debitorul aflat in dificultate presupune, pe langa adoptarea unor masuri de resuscitare economica, și instituirea unei pedepse direcționate catre persoanele responsabile. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței este cea care prevede posibilitatea tragerii la raspundere a celor care, prin faptele lor, au cauzat starea de insolvența.  Sfera persoanelor care pot fi trase la raspundere include atat membrii organelor de supraveghere și ai conducerii (administratori, directori, cenzori și auditori financiari), cat și orice alta persoana ce a cauzat starea de insolvența a societații prin savarșirea faptelor prevazute de lege, exercitand funcții de supraveghere sau conducere in cadrul societatii, scrie Capital.

Profitul Samsung din vanzarile de Galaxy depaseste estimarile pentru primul trimestru 

Samsung Electronics a publicat cifrele care indica profitul din primul trimestru. Acestea depasesc estimarile analistilor, informeaza Bloomberg. Succesul gigantului sud-coreean se datoreaza vanzarilor foarte bune inregistrate de versiunile mai ieftine ale telefoanelor din seria Galaxy, comercializate pe pietele emergente. Profitul companiei a atins 8,7 trilioane de woni, adica 7,7 miliarde de dolari, fata de 5,69 trilioane de woni, suma inregistrata anul trecut. Samsung se situeaza in continuare in topul preferintelor utilizatorilor de smartphone-uri, incercand prin ultima sa miscare, lansarea Galaxy S4, sa castige teren si pe piata din Statele Unite, acolo unde este deocamdata depasita de Apple, prin vanzarile de iPhone.

Mark Zuckerberg a lansat Facebook Home, noua interfata pentru smartphone-uri cu sistem Android

Facebook Home a fost lansat joi de Mark Zuckerberg. Softul permite integrarea platformei retelei de socializare in smartphone-uri dotate cu sistemul de operare Android al Google, scrie Mediafax. Noua interfata va pune accentul pe imagini, la fel ca recentele schimbari operate in serviciul de stiri al Facebook.  Potrivit analistilor, Facebook are nevoie de o modalitate prin care sa joace un rol mai mare in furnizarea serviciilor pe care clientii le asteapta prin utilizarea telefoanelor: posibilitati de comunicare, cautare de informatii, efectuare de cumparaturi online si divertisment.

BMW dezvaluie un nou concept de SUV

BMW a dezvaluit conceptul X4 care reflecta design-ul urmatorului model din seria de masini de teren usoare ale constructorului bavarez, relateaza Wall Street Journal. Producatorul si-a prezentat ultima creatie ca fiind un coupe sportiv, ceea ce il face un fel de frate mai mic al modelului X6, care a fost lansat pe piata acum cinci ani. Urmand traditia, BMW a ales numere impare pentru a-si denumi sedanurile si numere pare pentru desemnarea coupe-urilor, regula care s-a mentinut, se pare, si pentru linia de SUV-uri. Producatorul va construi noua masina la fabrica Spartanburg, din Statele Unite, aceeasi de pe portile careia au iesit si modelele X5, X6 si X3.

Schimburile de bitcoin au cazut prada atacurilor cibernetice 

Dupa ce interesul in ultima moneda preferata a lumii, bitcoin, a crescut exponential in ultimele zile, platformele care asigurau schimburile virtuale in care erau implicate aceasta au fost lovite de niste atacuri cibernetice puternice. Mt. Gox, o casa de schimb din Tokyo ce sustine ca opereaza peste 70% din tranzactiile cu bitcoin, a dat joi un comunicat prin care anunta ca a fost victima unui atac cibernetic de amploare. Acesta a constat in supraincarcarea serverelor, ceea ce a facut ca accesul utilizatorilor la platforma sa se faca mult mai greu decat in mod normal. Miscarea a dus la o scadere brusca a monedei virtuale, de la 147 de dolari, la 115 dolari, intr-o singura zi, noteaza CNN Money.

Mario Draghi lasa de inteles ca BCE ar putea reduce dobanzile 

Presedintele Bancii Centrale Europene a dat de inteles ca BCE nu se va grabi sa ia masuri extraordinare pentru a revitaliza profiturile si a solutiona problema locurilor de munca, dar a lasat deschisa posibilitatea unei reduceri la rata dobanzilor, avand in vedere ca predictiile de crestere economica in zona euro nu sunt prea imbucuratoare. “Vom analiza toata informatia pe care o vom primi in saptamanile urmatoare si vom fi gata sa actionam”, a dat asigurari Mario Draghi, citat de Wall Street Journal, dupa ce liderii BCE au hotarat sa mentina dobanda la 0,75%, pentru a noua luna consecutiv.  Analistii spun ca schimbarea ar putea avea loc chiar de la inceputul lunii mai, multi dintre ei intrebandu-se de ce, data fiind situatia actuala, BCE nu actioneaza imediat.

Se schimba conducerea HP, incepand cu presedintele companiei 

Raymond Lane, presedintele Hewlett-Packard, a renuntat la functia sa in mijlocul achizitiei unei firme de software, scrie The Guardian. Alti doi directori din consiliu, cu o mare vechime in companie, sunt pe cale sa ii urmeze exemplul, dupa ce preluarea firmei britanice Autonomy s-a dovedit a fi una extrem de neinspirata. In urma cu doua saptamani, la sedinta anuala a HP, presedintele Raymond Lane si directorii John Hammergren si Kennedy Thompson, si-au obtinut prelungirea mandatelor, insa cu voturi la limita. Cei trei au fost acuzati de o serie de greseli in cadrul companiei, culminand cu achizitia Autonomy, al carei pret de cumparare ar fi fost cu cateva miliarde de dolari peste valoarea reala a firmei. Lane a fost inlocuit in functie de catre unul dintre investitori.