Pe ce judete se da lupta intre marii benzinari

Cea mai mare retea de benzinarii este controlata de Petrom si este formata din 542 de statii. Rompetrol este al doilea mare jucator din aceasta piata, cu un total de 405 puncte de alimentare. Rusii de la Lukoil detin o retea formata din 301 statii, iar MOL Romania este prezent cu 143 de puncte de alimentare, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, pe baza informatiilor trimise de cele patru companii. Petrom are cea mai puternica prezenta in Capitala, cu 60 de puncte de alimentare, urmat de rusii de la Lukoil, cu 30 de statii, de grupul MOL, cu 21 de benzinarii si kazahii de la Rompetrol care au 10 benzinarii. Rompetrol s-a regrupat si a decis sa-si construiasca prezente puternice la mare, in Constanta aproape de rafinaria Petromidia, si la munte, in Prahova, acolo unde concurenta din partea Petrom nu este la fel de puternica. MOL Romania, care de la inceputul anului a deschis 8 noi benzinarii in urma unor investitii de 6,6 mil. euro, s-a concentrat pe Cluj, Mures, Timis, Bihor sau Arad.

Cele trei fete ale imparatului electrocasnicelor conduc de la Radauti o afacere de 40 mil. de euro

Viorica Harja, Lacramioara Mihalescul si Daniela Bizgan sunt cele trei fete ale lui Dumitru Mihalescul, care a cladit afacerea Marelvi, cel mai mare distribuitor de electronice si electrocasnice. Cifra de afaceri estimata pentru acest an se plaseaza in jurul a 40 de milioane de euro, iar in companie sunt implicati si toti cei trei gineri ai antreprenorului, care coordoneaza, fiecare, afaceri conexe cu Marelvi: o retea de magazine, un magazin online si divizia de service, scrie Business Magazin. Flancat de sase membri ai familiei sale - trei fiice si sotii lor - Dumitru Mihalescul isi conduce afacerea de la Radauti, dar vine adeseori in Capitala, unde firma are o reprezentanta. Afacerea sa, singurul distribuitor din Romania care aprovizioneaza magazinele traditionale de electronice si electrocasnice, este si cea mai mare firma din domeniul sau. Cifra de afaceri estimata pentru anul acesta este de 40 de milioane de euro, in crestere fata de 38 de milioane de euro in 2012.

Amanarea accizei de 7 centi, doar praf in ochi pentru transportatori

Industria transportului reprezinta circa 10% din PIB, dar acest lucru nu conteaza pentru Guvern, care doar se preface ca ar dori limitarea sau amanarea majorarilor fiscale programate pentru 2014. Chiar daca Guvernul si diferitii reprezentanti ai acestuia incearca sa ne convinga ca majorarile sunt „spre binele nostru“ sau „nu vor avea niciun impact“, e mai greu sa pacalesti oamenii, drept pentru care ne-am trezit cu o greva a transportatorilor care, daca mai dura doua zile, crea probleme serioase in comert. Probleme sesizate si de Guvern, care a dat inapoi cu o parte dintre masuri, cum ar fi amanarea aplicarii taxei de 7 centi pe litrul de motorina pentru trei luni. O decizie care ridica semne de intrebare serioase atat asupra necesitatii introducerii taxei, cat si asupra intentiilor reale ale autoritatilor, noteaza www.capital.ro.

Povestea celui mai batran magazin online din Romania. Cum vedeau romanii online-ul acum 15 ani

V-ati gandit vreodata care este cel mai vechi magazin online din Romania? Cu siguranta primul nume care va apare in minte este eMAG.ro. Ei bine nu acest magazin este veteranul comertului online de IT&C de la noi ci Oktal.ro. Cu o prezenta destul de discreta, Oktal.ro a reusit in aproape 15 ani de existenta sa creasca incet dar sigur, iar miza principala a fost satisfactia clientilor de a cumpara de la ei. “Oktal.ro exista din luna mai 1999, avand o vechie considerabila pentru piata de comert electronic din Romania. In 1999, putini romani aveau internet acasa, iar a comanda online era considerat de majoritatea persoanelor drept ceva exotic. Fondatorul Oktal.ro este Octavian Jeles, care este si in prezent actionar al firmei ce detine magazinul”, a declarat Dan Dumitrescu, General Manager si partener in Oktal.ro, citat de www.economica.net.

Vodafone: Vom primi de la Londra 55 mil. euro. Ii vom investi cu prioritate in 4G

Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, va primi in urmatorii doi ani un buget suplimentar de 55 mil. euro pentru investitii ca parte a unui program gigant de expansiune al grupului britanic, care este finantat cu cei 130 mld. dolari (95 mld. euro) incasati din vanzarea participatiei de 45% la operatorul american Verizon. Cea mai mare parte a sumei de 55 mil. euro, care se adauga bugetului „obis­nuit“ al operatorului, va fi investita in reteaua 4G, care va ajunge sa acopere toate orasele din Romania, a declarat intr-un interviu pentru Ziarul Fianciar, Iñaki Berroeta, directorul general al companiei. „Cea mai mare investitie va fi in 4G, ceea ce in­seam­na ca vom avea servicii 4G in si mai multe locuri, vom imbunatati vitezele si de asemenea vom lucra nu doar la antene, ci si la infrastructura de fibra optica ce sustine aceste viteze.“

UE face, in aceasta saptamana, cea mai importanta miscare, de la crearea euro incoace

Europa e pe punctul sa faca unul dintre cei mai importanti pasi din istoria sa, ori, cel putin, de la crearea monedei unice, noteaza BBC. Miercurea aceasta, ministrii de finante europeni vor incerca sa puna la punct detaliile asupra unei uniuni bancare. Insa lucrurile nu sunt deloc simple: urmeaza un adevarat maraton al intalnirilor la nivel inalt si este cunoscut faptul ca intre anumite tari exista tensiuni puternice. Se doreste in primul rand ca esecul bancilor sa nu mai reprezinta o amenintare pentru sanatatea financiara a guvernelor, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei, iar cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa suporte din buzunare lor, prin taxele impuse, aceste greseli.

Investitorii isi pierd increderea in aur, care inregistreaza cea mai abrupta scadere sin ultimii 32 de ani

Investitorii nu mai privesc aurul drept un bun sigur, in care sa isi poata converti averea. Neincrederea lor, tradusa intr-o renuntare la aur intr-unul din cele mai rapide ritmuri de pana acum, a facut ca aurul sa aiba parte in acest moment de cea mai abrupta scadere din ultimii 32 de ani, informeaza Bloomberg. Rezervele din cele mai mari 14 ETP-uri (Exchange Traded Product, un tip de garantii a caror valoare este calculata pe baza diverselor instrumente de investitii, precum bunurile, monedele, valoarea actiunilor ori rata dobanzii) au scazut cu 31%, la putin peste 1.813 tone, de la inceputul lui ianuarie. Este prima scadere anuala, de la infiintarea fondurilor in 2003, iar retragerile au insemnat o devalorizare de aproape 70 miliarde de dolari a bunurilor pastrate, cea mai importanta scadere din 1981. Potrivit estimarilor facute de analisti, inca 311 tone urmeaza sa fie scoase anul viitor.

Nemtii sunt ingrijorati ca devin prea bogati

Airbnb este un site care intermediaza inchirierea apartamentelor pentru vacanta, unul din multele care exista pe Internet. La fel ca restul de acest fel, afacerea era una de succes in Germania, pana luna trecuta, cand primaria Berlinului a decis sa adopte o noua lege prin care sa interzica acest tip de comert, scrie Global Post. Motivul este ca localnicii au inceput sa se planga de cresterea prea mare a numarului de locuinte de vacanta inchiriate, ceea ce a dus la tot mai putine case disponibile pe piata imobiliara. Urmarea a fost o urcare considerabila a pretului la chirii intr-un oras altadata cunoscut pentru accesibilitatea sa din acest punct de vedere. Si tot localnicii s-au plans de influxul de turisti, atrasi de cluburile de noapte ieftine si populare, desi asta s-a tradus anul acesta in suma record de 26 milioane de dolari incasata de pe urma lor.

Cum a reusit o companie aeriana sa convinga 42 de suedezi sa-si schimbe numele si viata

Oare cate persoane ar fi dispuse sa isi schimbe numele, contra unei sanse de a se muta la Berlin, cu toate cheltuielie acoperite? Iata o intrabare la care compania aeriana nemteasca Lufthansa si-a propus sa raspunda, printr-o campanie de marketing inedita. Conform Quartz, Lufthansa le-a facut in luna octombrie o propunere mai putin obisnuita suedezilor: sa isi schimbe definitiv numele in Klaus sau Heidi si sa intre in cursa pentru “o noua viata” in capitala Germaniei. In joc este pus un bilet-dus de avion catre Berlin si un apartament cu chiria platita timp de un an intr-unul dintre cele mai in voga cartiere din oras. Klaus si Heidi sunt unele dintre cele mai populare nume din Germania, iar pentru 42 de suedezi acestea par sa sune destul de bine incat sa le adopte.