Automobile Dacia se face producator de energie din soare

Dacia, cel mai mare producator de autoturisme din Romania si unul dintre cele mai cunoscute branduri locale peste hotare, a decis sa intre pe piata productiei de energie electrica printr-un proiect de panouri fotovoltaice care ar urma sa fie instalat pe acoperisul uzinei de la Mioveni. Si alte companii analizeaza astfel de proiecte pe acoperisul unitatilor pe care le au in portofoliu, un astfel de exemplu fiind magazinul IKEA din Baneasa. Proiectul Dacia din Romania vine la scurt timp dupa ce grupul Renault, proprietarul producatorului auto local, a "plantat" 40 de hectare cu panouri fotovoltaice in toate cele sase unitati de productie din Franta, acesta fiind cel mai mare sistem de acest gen facut de vreun jucator din industria auto, scrie Ziarul Financiar.

Mogulii cancerului. Medicamentele care ii transforma in miliardari pe oamenii de afaceri din industria farmaceutica

Roche Holding, compania farmaceutica ce isi are sediul la Basel, in Elvetia, este cunoscuta ca fiind producatorul celui mai bine vandut tratament contra cancerului la nivel mondial. Aceasta pare sa fie sursa imbogatirii a peste 12 miliardari de origine germana si elvetiana, dupa ce actiunile companiei au atins un nivel record saptamana aceasta, noteaza Bloomberg. Potrivit unui index realizat de agentia de presa, averea combinata a celor 12 ar depasi 35 de miliarde de dolari. Opt dintre mogulii medicinei sunt chiar stra-stranepotii lui Fritz Hoffmann-La Roche, cel care a pus bazele companiei in 1896. Desi au stat pana acum departe de ochii presei, averea tot mai mare a acestora i-a adus recent in lumina reflectoarelor. Roche a generat anul trecut vanzari de 48,5 miliarde de dolari, motiv pentru care actiunile sale au crescut cu 13,6% in 2012.

Pe Calea Victoriei, luxul se vinde si cu 70% reducere

Intre discounturile ametitoare de acum ale magazinelor high-end - de pana la 70% - si incrancenarea din trecutul nu foarte indepartat a acelorasi magazine, de a nu face promotii pe motiv ca ar putea avea efecte negative pentru imaginea lor, sta criza. Si clientii, care au renuntat la risipa. Mengotti, Emporio Armani, Coccinelle, La Perla, Zegna, Gucci. Pare o trecere in revista a magazinelor de pe Calea Victoriei din Bucuresti, strada-reper a industriei de fashion de lux. E altceva: o lista de magazine care, discret, fara afise in vitrina, ofera discounturi intre 20% si 70%. E drept, la colectiile de toamna-iarna 2012. Nu inseamna insa ca nu sunt clienti care sa pretinda reducere inclusiv la achizitionarea unui produs din colectia de primavara-vara 2013 a brandurilor . Si daca iesim de pe Calea Victoriei si intram pe alte artere comerciale - Calea Dorobantilor sau chiar in galeria The Grand Avenue, de la parterul hotelului Marriott -, aproape ca nu exista magazin de lux care sa nu incerce sa combata efectele crizei prin promotii, scrie Capital.

Care sunt bancile cu cele mai bune dobanzi la depozite din ECE

Romania se afla printre tarile din regiune care ofera cele mai bune dobanzi la depozitele in moneda nationala, potrivit datelor deposits.org. Citeste pe www.wall-street.ro o analiza legata de cele mai bune randamente la economii in zona Europei Centrale si de Est, analiza care a luat in calcul depozitele cu termen de un an si prezinta cele mai bune 2-3 oferte din fiecare tara.

Franta aluneca tot mai aproape de periferia zonei euro si ar putea ajunge noua Grecie a Europei

Cele mai recente date economice arata ca Franta, a doua economie ca marime din Uniunea Europeana, se indeparteaza atat de mult de miezul sanatos al zonei euro incat analistii se tem ca nu va mai ramane nimeni care sa echilibreze forta cu care Germania isi impune politicile in Uniunea Europeana. Alti economisti merg mai departe si avertizeaza ca, din cauza deficitului de competitivitate, Franta va deveni "noua Grecie" a Europei. Activitatea din sectorul privat de afaceri francez a scazut din nou in februarie, dar cu cel mai accelerat ritm de dupa martie 2009, potrivit unui sondaj al companiei de servicii de informatii financiare Markit, citat de Ziarul Financiar.

Batalia resurselor. Insulele care pot aprinde fitilul razboiului in Asia

China si Japonia nu au mai ajuns atat de aproape de un conflict armat de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Marul discordiei: niste insule minuscule, dar cu resurse naturale imense, din estul Chinei. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, insulele botezate de japonezi Senkaku si de chinezi Diaoyu erau sub administrare americana. Situatia s-a schimbat in 1972 cand au fost inapoiate japonezilor. Japonezii sustin ca interesul Chinei asupra acestei zone a aparut numai dupa descoperirea unor zacaminte importante de petrol si gaze naturale, care se ascund sub Marea Chinei de Est. De cealalta parte, chinezii sustin ca insulele au fost din totdeauna ale lor asa cum este si Taiwan, noteaza Capital.

Cum poate rasturna zona euro o economie care reprezinta doar 0,2% din PIB-ul blocului comunitar

Datoriile Ciprului, mica tara insulara din Marea Mediterana, a carei economie reprezinta numai 0,2% din zona euro, au pus pe jar toate statele membre ale Uniunii Europene. Oficialii locali, guvernatorii zonei euro, dar si reprezentantii Fondului Monetar International se intreaba acum daca taierea datoriei tarii ar destabiliza serios moneda internationala sau este Cipru o natiune prea mica pentru a face valuri. Problemele tarii deriva din sectorul bancilor si au fost agravate odata cu indatorirea Greciei. Institutiile financiare din Cipru au acum nevoie de pana la 10 miliarde de dolari pentru a-si reface rezervele strategice iar investitorii nu se inghesuie sa sara in ajutor, relateaza Wall Street Journal.

Google isi lanseaza primul laptop cu ecran tactil

Ultima inovatie a companiei americane se numeste Chromebook Pixel si a fost “in cea mai mare parte” construit de catre Google, al carui sistem de operare, Chrome, il si foloseste. Performanta este una demna de mentionat, avand in vedere ca firma este putin cunoscuta in domeniul producerii de gadgeturi fata de rivalii sai de pe piata. Laptopul beneficiaza de procesoare Intel Sandy Bridge, conexiune 4G si un ecran de mare rezolutie, cu care isi propune sa concureze contra display-ului Retina de la Apple. Analistii spun ca aceasta reprezinta incercarea companiei de a atrage o cota de piata pentru Chromebook, in conditiile in care aceasta este dominata de produsele care opereaza cu sistemele produse de Microsoft si Apple, scrie BBC.

Fostul sef FMI, Dominique Strauss-Kahn, implicat intr-un nou scandal sexual: o fosta concubina il numeste “jumatate om, jumatate porc”

Marcela Iacub este o avocata argentiniana care sustine ca a avut o aventura cu fostul sef al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, cunoscut pentru recentele acuzatii de viol. Aceasta si-a lansat de curand cartea “Frumoasa si bestia”, in care descire relatia cu liderul socialist in varsta de 64 de ani. Potrivit avocatei, Strauss-Kahn, despre care spune ca este “jumatate om, jumatate porc”, ar fi transformat palatul Elysee intr-un club de swingeri, daca ar fi devenit presedinte, sugerand ca fostul lider FMI avea o inclinatie clara catre organizarea de orgii sexuale. “Ti-ai fi folosit asistentii, consilierii si intreg staff-ul ca sa iti satisfaci cele mai negre fantezii”, il acuza femeia in varsta de 48 de ani, citatata de The Telegraph. Aceasta e de parere ca o parte din vina o poarta si sotia lui Strauss-Kahn, care l-ar fi fortat sa candideze la presedintia Frantei.

Carisma lui Berlusconi paleste. Cel mai longeviv premier al Italiei scade in sondaje

Revenirea furtunoasa in sfera politica a lui Silvio Berlusconi, pentru alegerile de saptamana aceasta, pare sa nu fi avut efectul scontat. Magnatul media in varsta de 76 de ani si de patru ori prim-ministru al Italiei, nu s-a tinut deloc departe de scandaluri in 2012. De cand a grabit plecarea succesorului sau, tehnocratul Mario Monti, si a inceput propria campanie electorala, Berlusconi a dat dovada de o energie si abilitate in comunicare, care nu ii arata deloc varsta. “Berlusconi a fost un premier slab, dar este un adversar redutabil, pentru ca nu se da batut niciodata”, spune analistul Massimo Franco. Insa, potrivit ultimelor sondaje, carisma celui mai longeviv prim-ministru al Italiei nu mai este suficienta pentru a-i asigura acestuia revenirea pe scena politica, transmite Reuters.