Cel mai bogat roman si-a inchis toate fabricile si ucide o industrie. „Nu mai fac nimic in tara asta”

Dispare o industrie. De patru zile, si ultimele doua combinate de ingrasaminte din grupul InterAgro al lui Ioan Niculae au tras obloanele. Astfel, din peisajul industrial romanesc productia de ingrasaminte aproape ca nu mai exista. Mai mult, odata cu inchiderea fabricilor lui Niculae, cel mai bogat roman, dispare si cel mai mare consumator de gaze din Romania, dupa populatie. De precizat ca Niculae a mai jucat, in trecut, cartea inchiderii combinatelor si trimiterii angajatilor in somaj pentru a obtine preturi preferentiale la gaz de la stat, scrie www.economica.net.

Isarescu: Trebuie sa iesim din iluzia ca nu sunt bani. Ei exista, dar nu sunt dirijati prea bine

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care vede zilnic toate fluxurile de capital, spune ca exista bani in economie, dar ca nu sunt dirijati bine sau ca pietele financiare nu functioneaza cum ar trebui. „Cred ca ar trebui sa iesim din iluzia ca nu sunt bani. Ei exista, dar nu sunt dirijati prea bine sau pietele nu functioneaza. Sistemul bancar are supralichiditate de lei. Problema pe care o ridica bancile, si nu spun ca nu au dreptate, este existenta unor proiecte viabile si garantiile privind rambursarea imprumuturilor“, a declarat guvernatorul BNR, citat de Ziarul Financiar.

Ce inseamna MTO, combinatia de litere cu care presedintele i-a pus in dificultate pe premier si pe ministrul Finantelor. Ponta: "Accentul in engleza al lui Basescu m-a bagat in ceata"

Pe parcursul discutiei pe care presedintele Traian Basescu a avut-o luni, la Palatul Cotroceni, cu Victor Ponta si ministrul Finantelor Ioana Petrescu, seful statului i-a intrebat pe reprezentantii Executivului despre MTO. Intrebarea legata de MTO a venit in contextul reducerii CAS, iar termenul a parut sa-i puna in dificultate pe cei doi, premierul oferind un raspuns evaziv. "O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiectul de buget si ne vom incadra in toate tintele", a spus Ponta, potrivit inregistrarii discutiei, facuta publica de Administratia Prezidentiala. La afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia Romania mai are de acoperit si MTO (Medium Term Objectives - nr) care inseamna "vreo sase miliarde", premierul a raspuns: "O sa lucram la toate", noteaza www.incont.ro.

Povestea noului sef al Vodafone Romania, indianul Ravinder Takkar

Ravinder Takkar, indianul care conduce de la 1 mai Vodafone Romania, subsidiara grupului britanic de telecomunicatii, a vorbit despre obiectivele sale in ceea ce a numit "tara cu cele mai mici preturi din Europa" sau "cea mai competitiva piata de pe continent". Democratizarea smartphone-ului, transferul de bani prin noul serviciu M-pesa si consolidarea sectorului B2B, unde compania este lider, vor fi coordonatele mandatului sau. A plecat de mai bine de 20 de ani din India in SUA, unde a si studiat informatica la facultate, asa ca pare mai degraba american decat asiatic la nivel de discurs. Dupa doua decenii petrecute in peste zece tari, Takkar a ajuns in cea mai competitiva piata de pe continent. Un loc in care pretul conteaza enorm in decizia de a cumpara. Cititi continiarea pe www.businessmagazin.ro.

Cati bani recupereaza statul de la infractori

Se estimeaza ca autoritatile ar trebui sa primeasca de la inculpati peste 250 de milioane de euro doar in dosarele instrumentate de DNA anul trecut. Sume semnificative ar trebui sa fie recuperate si in procesele initiate de DIICOT si parchetele ordinare. In realitate, interlopii reusesc sa-si ascunda tot mai bine averile. In 2012 si 2013, condamnarile definitive date in procesele DNA au adus, pe langa pedepse totalizand cateva mii de ani de inchisoare, si decizii prin care se recuperau peste 210 milioane de euro. Cel putin teoretic. In realitate, insa, lucrurile stau putin diferit: multi infractori nu dispun nici pe departe de sumele pe care ar trebui sa le achite si nici averea lor nu se apropie de valoarea acestora, scrie www.capital.ro.

Cine este Ioana Petrescu, cum l-a intalnit pe Victor Ponta si cum a ajuns ministrul Finantelor

In a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu, o necunoscuta, este numita de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice si imediat parte in echipa de negociere cu FMI. In mai putin de un an a devenit ministrul Finantelor, din nou ca o surpriza, inclusiv pentru PSD. Era pariul personal al premierului ca poate impune o figura noua, 33 de ani, ambitioasa, absolventa de Harvard, intr-un peisaj politic populat cu baroni, cu figuri vechi, brazdate de interese si o camarila proprie, scrie Ziarul Financiar.

Ce avere are guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Economiile in lei ale lui Mugur Isarescu, incluzand conturi curente si depozite bancare, au scazut in ultimele 12 luni cu circa 118.588 lei, in timp ce cele in euro au crescut cu 2.871 euro, iar cele in dolari au urcat cu 853 de dolari, reiese din declaratia de avere a guvernatorului publicata marti pe site-ul BNR si datata iunie 2014. Tragand linie, fata de precedenta declaratie de avere, economiile totale ale guvernatorului BNR au scazut cu aproximativ 23.000 de euro, scrie www.gandul.info.

Cele mai ieftine abonamente la Internet: cum arata ofertele RCS&RDS, Romtelecom si UPC

 

Romania intra in top 10 state in ceea ce priveste vitezele Internetului fix, numarul romanilor care “profita” de acestea fiind de aproape 4 milioane, in crestere de al an la an. Trei operatori majori se lupta pentru o felie cat mai mare pe aceasta piata. Numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins, la sfarsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuala cu 7%, conform ANCOM. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor - persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane, potrivit www.wall-street.ro.

Castelul Bran, "un edificiu misterios" care atrage "legiuni" de fani ai vampirilor
Castelul Bran din Romania reprezinta o destinatie fantastica pentru iubitorii de vampiri din intreaga lume, scrie publicatia britanica Daily Mail, care detaliaza istoria fortaretei din judetul Brasov, despre care cotidianul mai spune ca este "un edificiu misterios si frumos". Castelul Bran, care este pozitionat pe un varf de colina de langa Brasov, in centrul Romaniei, a fost strans legat de Contele Dracula. Construit la inceputul secolului al XIV-lea, castelul este deschis publicului, vizitatorii avand posibilitatea sa cerceteze camerele care scartaie si pasajele intunecate, scriu jurnalistii britanici.

Statele BRICS sparg hegemonia BM si FMI. Tarile emergente ar putea infiinta o banca de dezvoltare si un fond de rezerva

Liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei si Africii de Sud, state emergente reunite sub titulatura BRICS, discuta la al saselea lor summit anual infiintarea unei banci de dezvoltare si a unui fond de rezerve, ca o contrapondere la Banca Mondiala si FMI in fata hegemoniei occidentale, scrie BBC News. Presedintelec Braziliei, Dilma Rousseff, i-a primit pe liderii celorlalte natiuni BRICS in statiunea Fortaleza, unde urmeaza sa fie anuntata crearea celor doua noi institutii financiare.

Gigantii financiari americani JPMorgan si Goldman Sachs obtin profituri peste asteptari, actiunile iau avant pe burse

JPMorgan Chase si Goldman Sachs au obtinut profituri peste estimarile analistilor in trimestrul al doilea, in pofida declinului veniturilor din operatiunile de trading, rezultate care au dus la aprecierea cotatiilor actiunilor celor doua mari institutii financiare americane, potrivit Bloomberg. Profitul net al JPMorgan a scazut cu 7,9%, la 5,99 miliarde de dolari, de la 6,5 miliarde de dolari an urma cu un an. Veniturile au scazut cu 2,3%, la 25,4 miliarde de dolari.