ZF propune 20 de intrebari la care sa raspunda cei doi candidati pentru Presedintia Romaniei

Ce solutii au cei doi candidati pentru marile probleme cu care se confrunta economia Romaniei? Ziarul Financiar a realizat un set de 20 de intrebari, contextualizate cu situatia actuala din ariile respective, pentru Victor Ponta (PSD) si Klaus Iohannis (ACL), cei doi candidati care au ramas in cursa pentru alegerile prezidentiale din 16 noiembrie 2014. Fiscalitatea, politicile de ocupare si salarizare, infrastructura, sistemul de sanatate, legislatia, politica externa, educatia sau birocratia sunt doar cateva dintre domeniile identificate ca prioritare pentru agenda viitorului presedinte de catre jurnalistii ZF.

Corectitudinea alegerilor este asigurata de oameni platiti mai prost decat gunoierii. Cat castiga un membru intr-o comisie electorala

Sunt cei care iti dau stampila si se asigura ca buletinul tau de vot ajunge in urne in cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale. In ciuda responsabilitatii pe care si-o asuma, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara castiga intr-o ora de munca mai putin decat un ospatar, o croitoreasa sau decat un muncitor care se ocupa cu colectarea deseurilor, potrivit calculelor Gandul. Membrii birourilor electorale primesc pe ora de munca de la 6,25 de lei pana la 7,91 lei, in functie de sarcinile indeplinite la sectia de votare.

Cum sa furi un milion? Cifrele Fiscului spun ca merita!

Prejudicii de sute de milioane de euro sunt depistate de procurori, multe fiind confirmate de instante. Insa recuperarea, aflata in curtea Finantelor, este infima: in aproape cinci ani, ANAF a adus 4 milioane de euro la buget. Care este explicatia? Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este ultima veriga si, totodata, cea decisiva in recuperarea prejudiciilor dispuse de instante. Procentele pe care reuseste, insa, Fiscul sa le aduca la buget din sumele stabilite prin hotarari judecatoresti sunt derizorii. Or, opinia juristilor, dar si cea publica, este ca deposedarea de bunurile sau banii proveniti din infractiuni este cel putin la fel de importanta ca ispasirea pedepselor, noteaza www.capital.ro.

Cinci investitori sunt interesati de activele Enel

Cu putin timp inainte de expirarea termenului limita pentru depunerea ofertelor neangajante in tranzactia prin care italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie local, incearca sa iasa din Romania, intr-o miscare al carei scop este reducerea datoriilor la nivel de grup, cinci companii, dintre care doua romanesti, s-au aratat interesate. Electrica, cea mai mare companie locala de distributie a energiei, si Nuclearelectrica, firma care asigura 20% din productia de energie a Romaniei, sunt companiile care vor actiona din partea statului roman la aceasta tranzactie, scrie Business Magazin

Votul si venitul: Ce salarii au votantii lui Ponta si ai lui Iohannis. Harta judetelor

Victor Ponta, candidatul stangii la alegerile prezidentiale din acest an, a iesit primul in optiunile electooratului in majoritatea judetelor tarii. Ponta a castigat in fata lui Iohannis in toate judetele din vechiul regat, in timp ce Klaus Iohannis, candidatul dreptei, a castigat judetele din cealalta parte a Carpatilor, cu exceptia celor doua judete din secuime, Harghita si Covasna. Are legatura optiunea politica cu nivelul veniturilor? Primul raspuns ar fi ca da, si exista si unele argumente: judetele unde nivelul veniturilor este mic au votat cu candidatul stangii, scrie www.economica.net.

Germania considera ca o iesire a Marii Britanii din UE este "posibila". Merkel: Principiul liberei circulatii in cadrul Uniunii "nu este negociabil"

Principiul libertatii de circulatie in spatiul Uniunii Europene "nu este negociabil", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, raspunzand unei intrebari referitoare la initiativa premierului britanic, David Cameron, de limitare a imigratiei. Potrivit revistei Der Spiegel, Angela Merkel considera ca o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana este "posibila", avertizandu-l pe David Cameron cu ocazia summitului desfasurat in octombrie la Bruxelles.

Apple ar putea lansa o noua emisiune de obligatiuni, partial in euro. O premiera pentru gigantul IT

Compania americana Apple pregateste o noua emisiune de obligatiuni, iar o parte dintre acestea ar putea fi denominate in euro, o premiera pentru gigantul IT, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate situatiei. Apple a mandatat bancile Deutsche Bank si Goldman Sachs sa organizeze o intalnire cu investitorii luni, plasamentul de titluri urmand sa fie lansat probabil saptamana viitoare, conform surselor citate.

Mercedes foloseste tehnologia Tesla pentru a concura cu liderul BMW pe piata masinilor electrice. Cu ce model vrea sa cucereasca Europa

Mercedes vrea sa concureze cu BMW pe piata de masini electrice din Europa cu modelul Clasa B deja existent, caruia i-a montat o baterie si un motor produse de Tesla, in incercarea de a evita costurile mari presupuse de dezvoltarea propriei tehnologii, relateaza Bloomberg. Versiunea electrica a modelului Clasa B va fi prezentata in showroom-urile din Germania in 29 noiembrie. Aceasta a fost deja disponibila in Statele Unite inca din luna iulie.