Ce-ar fi sa privim Romania ca pe o companie. Cum ar arata mandatul presedintelui?

Duminica, 16 noiembrie, 18,3 milioane de „actionari“ au fost convocati la Adunarea Generala Extraordinara a membrilor Republicii Romania SA pentru a-l alege pe noul presedinte al Consiliului de Administratie al „companiei“. Daca intr-un exercitiu ludic ne-am imagina ca o tara functioneaza ca o companie, cum ar trebui in buna masura sa se intample, cum ar arata alegerea de duminica si care ar fi criteriile dupa care actionarii si-ar da votul? Pentru ca pana la urma asa cum o companie are un con­siliu de administratie, un presedinte al acestuia, un regulament de ordine interioara, o comisie de disciplina si reguli de premiere sau de sanctionare, asa are si o tara un presedinte, un guvern, oameni care decid sau care executa, scrie Ziarul Financiar.

Economistii, despre cota progresiva: Este o masura specifica statelor primitive. Cu cat muncesti mai mult, cu atat vei primi mai putini bani

Introducerea cotei progresive de impozitare este vazuta de economistii consultati de www.gandul.info drept o masura proasta, de majorare a fiscalitatii, specifica ”statelor primitive”, o masura care va descuraja munca si va avea, ca orice crestere a poverii fiscale, un efect negativ asupra economiei. ”Este prematur sa discutam, dar, vizavi de orice cota progresiva, parerea mea este ca orice majorare a fiscalitatii nu este oportuna in acest moment. Vedem efectul introducerii taxei pe stalp sau a accizei suplimentare care au aruncat economia in recesiune. Cota unica trebuie pastrata la nivelul actual, este unul dintre putinele avantaje de competitivitate fiscale care ne-au mai ramas”, a precizat Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica.

Nicoleta Radu-Neacsu, PAID: Un cutremur similar cu cel din '77, ar distruge 50.000 de locuinte

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural, iar majoritatea expertilor in domeniu sustin ca efectele unui eventual seism ar fi devastatoare. In Romania, exista 8,5 milioane locuinte, iar capacitatea societatilor de asigurare a fost deseori pusa la indoiala de a face fata unui astfel de eveniment. Directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Nicoleta Radu-Neacsu a raspuns intrebarilor www.wall-street.ro despre capacitatea financiara a pietei si consecintele unui cutremur similar cu cel din '77.

Auchan se pregateste de lansarea A2pas in Romania, lantul de proximitate al retailerului in Franta

Grupul francez de retail Auchan se pregateste de lansarea unui lant de magazine de proximitate in Romania, sub brandul A2pas. Groupe Auchan, grupul francez de retail din care face parte Auchan Romania SA, operatorul lantului de hipermarketuri cu acelasi nume, a solicitat Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) inregistrarea marcii A2pas. Acesta ar putea fi un prim pas oficial pe care compania il face pentru a se extinde pe plan local si cu divizia de magazine de proximitate. Aceasta in conditiile in care, A2pas este brandul sub care retailerul opereaza in Franta un astfel de lant de magazine, potrivit www.economica.net.

Norvegia deporteaza anual mii de persoane. Romania este prima in topul rusinii

Serviciul de emigrari din Norvegia a deportat in luna octombrie 824 de oameni - un nou record pentru statul nordic. In septembrie, norvegienii deportasera 763 de oameni, noteaza thelocal.no. Responsabilii considera ca aceasta crestere este determinata de numarul mai mare de angajati, dar si de faptul ca statul norvegian a alocat mai multe resurse in aceasta directie. Norvegia a cerut ca pana la sfarsitul anului 7.100 de persoane sa fie deportate. "Cifrele din aceasta luna ne vor ajuta sa ne atingem targetul stabilit pentru acest an", a declarat Kristin Kvigne, sefa serviciului de emigrari. Pana in prezent, autoritatile au rezolvat cu succes 5.876 de cazuri, potrivit Business Magazin.

Oyak Group din Turcia este interesat de activele Holcim si Lafarge din Romania, Serbia si Ungaria

Oyak Group din Turcia are la dispozitie 2 miliarde de dolari pentru achizitii si este interesat sa cheltuiasca o parte din aceasta suma pentru active ale Holcim si Lafarge in Romania, Serbia si Ungaria, a declarat seful diviziei de ciment a grupului, Celal Caglar, transmite Bloomberg. Grupul Oyak, prezent pe piata din Romania cu operatiuni de stocare, ambalare, comert si distributie a cimentului, este cel mai mare producator de ciment din Turcia.

R. Moldova ar putea deveni noul front al razboiului gazelor dintre Rusia si UE, pe fondul ratificarii Acordului de asociere cu Chisinaul

Republica Moldova ar putea deveni noul front al razboiului gazelor dintre Rusia si Uniunea Europeana, comenteaza agentia de stiri americana UPI, in contextul ratificarii Acordului de asociere cu Chisinaul, scrie Mediafax. In contextul in care Parlamentul European a ratificat joi Acordul de asociere cu R.Moldova, comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat ca cetatenii moldoveni trebuie sa se bucure de aceeasi libertate si stabilitate ca toti ceilalti cetateni ai statelor UE.

Supraproductia a coborat pretul petrolului Brent sub 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel dupa 2010

Pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut joi sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins in ultimii patru ani, din cauza semnelor ca OPEC nu vrea sa reduca productia pentru a restrange oferta in exces, transmite Bloomberg. "Arabia Saudita este dedicata stabilitatii pietei, iar speculatiile referitoare la un razboi al preturilor in cadrul OPEC nu au baza reala", a declarat miercuri ministrul Petrolului din aceasta tara, Ali Al-Naimi.