Bilantul la doi ani al guvernului Ponta in 10 indicatori economici

Guvernul Ponta a reusit in cei doi ani de guvernare sa accelereze ritmul de atragere a fondurilor europene, a obtinut crestere economica cumulata de 4,1%, dar a esuat la debirocratizarea administrativa, la crearea de noi locuri de munca si la strangerea de venituri la buget - fiind nevoit sa introduca noi taxe. Fondurile europene atrase au crescut de la 1,6 miliarde de euro la 6,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca in doi ani au intrat in economie circa 5,2 miliarde de euro de la UE. Cresterea economica din 2013, de 3,5%, a depasit toate asteptarile. Insa crearea de locuri munca este dificila, scrie Ziarul Financiar.

Incasarile bugetare mici tin in sah reducerea cotei CAS

Reducerea cotei de CAS cu cinci puncte procentuale este una dintre masurile promise de guvernul Ponta inca de acum doi ani. Din pacate, pana acum nu s-a materializat si nu se stie exact nici ce sanse sunt ca modificarea sa se puna in aplicare de la 1 iulie, asa cum se doreste. Teoretic, micsorarea CAS de la 45% (cat a spus Ioana Petrescu, ministrul de Finante ca este) pana la 40% este batuta in cuie de luna viitoare. „Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Vom discuta cu reprezentantii FMI, CE si BM reducerea CAS de la 1 iulie 2014; este o masura pe care am sustinut-o de mult timp si acum o voi promova cu toata taria“, spune Ioana Petrescu, citata de www.capital.ro.

Regilor asfaltului li se subrezesc regatele. Cat de mult au scazut afacerile marilor drumari romani

Companiile ce construiesc drumuri au rezultate financiare din ce in ce mai proaste. Lucrari sunt mai putine, Compania de Autostrazi nu mai are bani de investitii, astfel incat oameni de afaceri ce erau obisnuiti cu profituri anuale de zeci de milioane de euro se multumesc acum si cu cateva milioane de euro. Marii constructori romani denumiti generic „regii asfaltului” trec printr-o perioada mai proasta caracterizata de scaderi masive ale afacerilor si de profituri mult diminuate. Potrivit datelor de la Finante, toate companiile mari de constructii civile cu actionariat romanesc au rezultate in scadere 2013-2012. Majoritatea sunt inca pe profit, dar afacerile au cunoscut un recul semnificativ, noteaza www.economica.net.

Romanul care la 20 de ani lucra pentru Lehman Brothers si Goldman Sachs. Unde a ajuns dupa ce s-a intors in tara

Adrian Cighi este reprezentantul legal al sucursalei Franklin Templeton Investment Management de la Bucuresti si membru al echipei care administreaza investitiile Franklin Templeton in Romania. Este membru recomandat de Fondul Proprietatea in consiliile de administratie ale Aeroporturi Bucuresti (2013-prezent), Administratia Porturilor Maritime Constanta (2011-prezent), Posta Romana (2010 – prezent), Romgaz (2011-2013), Alcom Timisoara (2010-prezent) si Prestari Servicii Bucuresti (2010-2012). Cighi a lucrat intre 2004 si 2006 la Lehman Brothers si Goldman Sachs la Londra. Ulterior, pana in 2010 a fost analist de investitii si administrare risc in cadrul BT Asset Management, la Cluj-Napoca, scrie Business Magazin.

Google declara local doar 1 din 7 euro incasati din Romania

Compania Google Bucharest SRL, subsidiara locala a gigantului online american, a declarat anul trecut la Ministerul de Finante din Romania afaceri de numai 2,9 milioane de euro, valoare de aproape sapte ori mai mica decat veniturile totale incasate de fapt de Google prin platforma de publicitate Ad­words din Romania, potrivit estimarilor agentiei locale Initiative Media. Agentia Initiative Media estimeaza ca bugetul total alocat anul trecut de entitati din Romania pentru promovare prin platforma de publicitate a Google s-a ridicat la 19 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Blocaj in negocierile dintre Kiev si Moscova asupra pretului gazelor rusesti. Rusia ameninta din nou cu intreruperea livrarilor

Rusia si Ucraina nu au reusit sa ajunga la un acord asupra pretului de livrare a gazelor si achitarii sumelor datorate de partea ucraineana, dar discutiile vor continua marti seara sau miercuri dimineata, la Bruxelles, a anuntat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citat de AFP, scrie Mediafax. "Toate punctele au fost discutate", "au fost propuse solutii", iar "discutiile vor fi reluate marti seara sau miercuri dimineata", la Bruxelles, a declarat Oettinger, dupa sapte ore dificile de negocieri. Ucraina are datorii la gaze fata de Rusia in valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie si decembrie 2013 si aprilie si mai 2014, potrivit Gazprom.

Criminalitatea informatica costa economia mondiala aproape jumatate de trilion dolari anual. O treime din suma reprezinta furtul de informatii de pe carduri de credit

Criminalitatea informatica costa economia mondiala 445 miliarde de dolari anual, cea mai mare parte a acestor pierderi fiind rezultate in urma furtului de proprietate intelectuala, aproape duble ca valoare fata de cele cauzate de hackeri, arata un studiu citat de Reuters. O estimare precauta a pierderilor ar fi de 375 de miliarde de dolari, in timp ce maximul ar putea ajunge la 575 miliarde de dolari, arata studiul, publicat de Center for Strategic and International Studies in colaborare cu firma de software de securitate McAfee. Cele mai mari pierderi sunt inregistrate de marile economii. Pentru Statele Unite, China, Japonia si Germania, pierderile au totalizat 200 de miliarde de dolari pe an, aproape jumatate din cele la nivel global.

Merkel incearca sa convinga Europa sa-l accepte pe Juncker la sefia CE. De ce nu-l vor marile puteri ca fostul premier luxemburghez

Trei premieri care se opun candidaturii lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene (CE), inclusiv David Cameron, participa luni si marti la un mini-summit, in Suedia, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, care are o pozitie mai nuantata pe aceasta tema, scrie BBC. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt l-a invitat la resedinta sa de vara, la Harpsund, la aproximativ 100 de kilometri de Stockholm, in afara de Merkel si Cameron, si pe premierul olandez Mark Rutte. Punctul comun al celor patru tari, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet, este ca ele "sunt singurele membre UE care se afla printre cele mai competitive zece state din lume, in ultimul clasament intocmit de catre OCDE".

Lagarde: FMI a subestimat potentialul de crestere al economiei Marii Britanii. Piata imobiliara ramane un pericol

FMI a subestimat soliditatea economiei britanice, atunci cand a criticat programul guvernamental de austeritate, a declarat luni directorul general al Fondului, Christine Lagarde, la un an dupa ce economistul sef al institutiei, Oliver Blanchard, a avertizat ca autoritatile se joaca cu focul. "Am gresit. Am recunoscut acest lucru. Increderea rezultata din masurile adoptate de guvern pe multi ne-au luat prin surprindere", a afirmat Lagarde intr-o emisiune de la televiziunea BBC, transmite Bloomberg. Blanchard a avertizat in urma cu un an ca reducerile cheltuielilor bugetare din Marea Britanie sunt echivalente cu "o joaca cu focul". In luna aprilie, FMI a estimat ca economia britanica va avansa cu 2,9% in acest an, acesta fiind cel mai rapid ritm intre statele dezvoltate membre ale G7.