Opinie Sorin Paslaru, redactor-sef ZF: In Romania nu exista partide de stanga sau de dreapta. In Romania exista un singur partid – Partidul Devalizatorilor Romaniei

Cazurile Voiculescu si Rompetrol arata ca nu este totul pierdut in Romania. Noutatea deciziei instantei in cazul Voiculescu a fost ca pentru o privatizare facuta in anii ’90 intr-un mod fraudulos, instanta a dispus recuperarea sumelor constatate ca prejudiciu. Ambele cazuri arata ca un audit al privatizarilor din Romania este posibil si ca statul roman are capacitatea institutionala sa mearga inapoi chiar si 20 de ani si sa dezgroape abuzuri sinistre prin care cele mai valoroase active ale Romaniei au fost date pe nimic. Citeste continuarea pe www.zf.ro.

Prima Masina: Bancile sunt interesate la prima vedere de program, dar se tem de cererea slaba

Bancile analizeaza cu interes participarea la programul Prima Masina, anuntat luni de catre oficialii Ministerului Economiei, dar asteapta detaliile si normele de aplicare ale Guvernului pentru a se decide. Totusi, bancile mari se tem ca, in prezent, "cererea de masini noi nu este foarte evidenta". "Am avut primele consultari, mai sunt inca unele detalii de clarificat. In termeni de costuri, in afara de cele mentionate, va mai exista un comision de administrare a garantiei, comision suportat de catre client si incasat de FNGCIMM. Daca programul va demara, ii vom acorda fara indoiala atentia cuvenita", spune Adrian Jantea, director comercial persoane fizice in cadrul BRD SocGen, citat de www.wall-street.ro.

Ce inseamna prostitutia, drogurile si contrabanda pentru PIB. Formula matematica a sexului pe bani si "harta tarifelor"

Dupa Marea Britanie, Italia, Belgia si Spania, tara noastra a inceput sa introduca in calculul prosperitatii nationale prostitutia, traficul de droguri si contrabanda cu tigari si alcool. Stim cu totii ca interlopii desfasoara activitati banoase in Romania, dar cat de banoase? Paradoxal, cel mai precis raspuns ar putea sa nu vina de la politie, ci de la Institutul National de Statistica, care a introdus in calculul PIB si activitatile ilegale, la cererea Uniunii Europene. Asa am putut afla ca traficul de droguri a depasit anul trecut 750 de milioane de lei, peste cifra de afaceri a unor companii precum Bricostore, Electrica sau Toyota Romania, dar si cat au castigat proxenetii. Statisticienii au pus la punct chiar si o formula de calcul a productiei in domeniului comertului cu carne vie, noteaza www.stirileprotv.ro.

Ioan Niculae, cel mai mare fermier din Romania, a tras trifoiul cu patru foi

Dupa criza financiara lumea se va confrunta cu una alimentara. Cel putin asta spun specialistii, lucru care l-a determinat pe Ioan Niculae, cel mai bogat roman conform editiei de anul trecut a Top 300 Capital, sa investeasca masiv in acest domeniu. „Principalele probleme ale lumii vor fi apa si alimentatia. India, Pakistan, Vietman, Thailanda, Africa de Sud au inceput deja sa ia masuri concrete“, spune omul de afaceri. Niculae este si cel mai mare fermier al tarii, lucrand aproximativ 54.000 de hectare de teren agricol, scrie www.capital.ro.

IKEA intra pe piata asigurarilor

Retailerul suedez de mobilier si decoratiuni interioare IKEA intra pe piata asigurarilor, pregatind in acest sens o serie de oferte care sunt deja prezentate clientilor in anumite magazine din Suedia, a declarat pentru Wall Street Journal o sursa apropiata discutiilor. Dupa o perioada de tatonare, asigurarile IKEA ar putea sa apara si in magazinele din afara Suediei. Pentru inceput, compania a lansat, pe 1 octombrie, in magazinele de pe piata autohtona, polite de asigurare pentru copii si pentru sarcina, sunt brandul Omifall. In urmatoarele saptamani, suedezii ar vor putea opta si pentru asigurari de locuinta la IKEA, a afirmat sursa citata, potrivit www.economica.net.

Indolenta administrativa: Fara benzinarii pe 250 km de autostrazi deschisi de doi ani

La peste doi ani de la deschiderea autostrazilor Bucuresti-Ploiesti si Cernavoda-Medgidia-Constanta, soferii care tranziteaza aceste sosele nu au de unde sa-si alimenteze masinile cu carburant si nici nu pot gasi un spatiu comercial de unde sa-si cumpere o apa sau un suc. Benzinariile sau spatiile de servicii lipsesc si de pe celelalte tronsoane de autostrazi deschise anul trecut, precum Deva-Orastie, Oras­tie-Sibiu sau Timisoara-Lugoj, scrie Ziarul Financiar.

Cea mai mare economie a Europei, foarte aproape de recesiune. Cifrele care confirma declinul Germaniei

Vestile nu sunt bune pentru cea mai mare economie a Europei. Germania a raportat o productie industriala in scadere cu 4%, in august, cel mai mare declin din 2009. De asemenea, comenzile in industrie au scazut la minimul ultimilor cinci ani, in conditiile in care comenzile din afara zonei euro s-au prabusit cu 10%, scrie portalul economic Quartz. Dupa o scadere economica de 0,2% in trimestrul al doilea, datele publicate miercuri arata ca economia Germaniei, care se bazeaza cel mai mult pe productia industriala, se indreapta catre recesiune. Datele economice pentru al treilea trimistru vor fi publicate pe 14 noiembrie.

Banca Mondiala: Epidemia de Ebola, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, ar putea costa Africa 32 mld. dolari. Europa si America, in alerta

Costul economic al epidemiei de Ebola pentru Africa de Vest ar putea depasi 32 de miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2015, daca epidemia se extinde dincolo de cele trei tari afectate cel mai grav, a afirmat miercuri Banca Mondiala, citata de AFP, scrie Mediafax. Pentru moment, febra hemoragica s-a soldat cu aproape 3.500 de morti in Africa de Vest, in special in tarile care reprezinta focarul epidemiei (Liberia, Guineea, Sierra Leone).

Yahoo! a concediat o treime dintre angajatii din India

Yahoo! a concediat saptamana aceasta 400 de angajati de la subsidiara din Bangalore, India, reprezentand o treime din personalul firmei indiene si aproape 3% din numarul total de angajati ai grupului la nivel mondial, potrivit unor surse familiare cu situatia, citate de MarketWatch. Reprezentantii Yahoo! au confirmat ca grupul isi consolideaza operatiunile din Bangalore, dar au refuzat sa dea detalii.