Bancherii ii raspund lui Mugur Isarescu: Nu reducem dobanzile doar pentru ca ne spune cineva

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen, afirma ca dobanzile la credite vor scadea treptat in functie de conditiile din piata, nu la comanda cuiva si a raspuns astfel guvernatorului BNR Mugur Isarescu care i-a somat recent pe bancheri sa scada dobanzile la credite.  Concluzia seminarului a fost ca bancile nu vor relua creditarea inainte ca economia sa se revigoreze deoarece reticenta generata de criza se resimte inca puternic in sistemul bancar si in plus creditele neperformante si scaderea valorii garantiilor atarna greu in bilanturi si impiedica accelerarea vanzarilor de credite, scrie Ziarul Financiar.

Povestea milionarului din satul lui Ilie Moromete: "In primul an de munca am spiralat 16.000 de calendare"

Lucreaza din anul intai de facultate in aceeasi firma pe care astazi o conduce. Valentin Vacarus s-a angajat ca spiralator de calendare si a facut 16.000 de bucati in primul an: „un minut si 21 de secunde dura o spiralare pe o masina Heidelberg". Astazi are 35 de ani, este director si actionar in afacerea ajunsa dupa mai bine de un deceniu la trei milioane de euro pe an, noteaza Business Magazin. Povestea lui Valentin Vacarus incepe din primul an de facultate cand si-a gasit prima slujba in cadrul agentiei Speed Promotion. Dupa spiralatul de calendare din primul an, pe care si astazi si-l aminteste bine - „am avut o comanda de 6.000 de bucati de la radio Total" - a devenit curier si vanzator de carti de vizita - „intr-un an de zile am livrat cu tramvaiul si apoi cu un Tico pentru cel putin 6.000 de clienti".

Peste 500 de companii isi spioneaza angajatii cu ajutorul calculatorului

Companiile romanesti au inceput sa isi evalueze angajatii cu ajutorul solutiilor software de monitorizare a calculatoarelor. Cel putin 500 de firme si probabil 10.000 de angajati care lucreaza la computer sunt monitorizati asupra felului in care utilizeaza computerul, in interesul firmei sau in interes personal, scrie Capital. Cea mai utilizata metoda software este cea prin care se raporteaza timpii folositi de angajat in interes personal pe computerul companiei, gen aplicatia Cyclope, lansata in Romania inca din 2003. Dan Gurghian, business development manager Amplusnet Romania, firma care a lansat aplicatia de monitorizare a declarat: "Momentan peste 500 de companii din Romania folosesc aplicatia Cyclope pentru a evalua modul in care sunt utilizate calculatoarele de catre angajati. Cei mai mici clienti monitorizeaza 3 angajati, iar cei mai mari peste 1000 de angajati. Firmele sunt din diverse arii de activitate de la servicii, distributie, farma, logistica, presa, turism, auto, it/software."

Investitorii cer Romaniei 600 de milioane de euro in procese internationale

Fostii proprietari ai IMUM Medgidia, Socomet Otelul Rosu si Rodipet Bucuresti au pretentii cumulate de 604 milioane de euro si 37 milioane de dolari, ca urmare a rezilierii contractelor de privatizare, potrivit lui Adrian Volintiru, presedintele AAAF (fosta AVAS). Reprezentarea Romaniei in procesele internationale costa milioane de euro. Litigiile sunt in curs de judecare la ICSID (Curtea de Arbitraj International de pe langa Banca Mondiala), potrivit lui Adrian Volintiru, presedintele Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS). Cele mai mari pretentii le are Hassan Awdi in cazul Rodipet: 570 milioane de euro, potrivit lui Adrian Volintiru. Oficialul roman nu a explicat cu ce argumente isi sustine pretentiile fostul patron al distribuitorului de presa Rodipet, aflat acum in insolventa, scrie www.economica.net.

Furnizorul PET-urilor Pepsi investeste 5 mil. € intr-o noua fabrica

Firma Pet Star Holding din Ialomita, care produce preforme PET pentru companii precum Pepsi, Bunge, Expur sau Heineken, va finaliza pana la sfarsitul acestui an o investitie de peste cinci milioane de euro intr-o noua fabrica in Slobozia, cu o suprafata de 35.000 de metri patrati. Pet Star Holding, care asteapta pentru acest an o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, a cumparat in 2011 pentru 1,7 milioane de euro fosta fabrica Filatura de Bum­bac Slobozia, in care mai investeste 3,8 milioane de euro pentru transformarea unitatii in care va fi relocata cea mai mare parte a activitatii firmei – proces ce ar trebui realizat pana la finalul acestui an. „Anul 2013 a debutat mult mai bine si estimarea noastra este ca va fi un an cu crestere de consum per capita cu cel putin 8%“, afirma Mirela Dragoi, deputy manager si actionar al companiei din Ialomita, citata de Ziarul Financiar.

Planul care va transforma centrul Bucurestiului. Cum vor arata malurile Dambovitei

Arhitectii vor sa reconstituie doua poduri celebre candva in Bucuresti, in cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, prin care zona centrala va fi complet reorganizata. Inceput in urma cu trei ani, proiectul va fi pus in practica cel mai devreme la mijlocul lui 2014. Bucurestenii se vor putea plimba pe malurile Dambovitei la fel cum se plimba turistii pe malurile Tamisei la Londra sau pe malurile Senei la Paris. Planul de reorganizarea a centrului istoric pe care Primara Capitalei vrea sa-l puna in practica, aflat in prezent in faza de realizare a studiului de fezabilitate si al celui tehnic, arata ca malurile Dambovitei dintre Izvor si Piata Unirii vor fi complet schimbate, iar pietonii vor putea traversa raurile pe Podul Calicilor si pe Podul Mihai Voda, informeaza www.gandul.info.


Economia Poloniei isi incetineste brusc motoarele

Economia Poloiniei a incetinit anul acesta pana aproape de stagnare, in primele trei luni ale lui 2013, inregistrand cea mai slaba performanta din ultimii ani, potrivit Wall Street Journal. Cel mai important sistem economic emergent din Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de numai 0,4% in primul trimestru , comparativ cu anul anterior. Conform biroului de statistica national, acesta este cel mai slab nivel de la inceputul lui 2009. Desi este in continuare pe plus, cifrele sunt neasteptat de mici pentru o tara obisnuita cu o rata de crestere de 4%, Polonia dovedindu-se pana acum aproape imuna la efectele crizei economice, care au atins intreaga Europa.

BP, Shell si Statoil, investigate pentru suspiciuni asupra manipularii pretului la petrol

BP, Shell si Statoil sunt investigate de catre Comisia Europeana asupra suspiciunilor de manipulare a pretului la petrol, transmite The Telegraph. Potrivit Comisiei, aceste companii ar fi incalcat regulile antitrust ale Uniunii Europene, lucru care ar fi putut avea un impact major asupra tranzactiilor petroliere. Atat BP, cat si Statoil si Shell, au confirmat ca sunt dispuse sa coopereze cu investigatorii Comisiei Europene. “Comisia este ingrijorata ca aceste companii le-ar fi impiedicat pe altele sa participe in procesul de stabilire a preturilor. Daca acest comportament se adevereste, reprezinta o incalcare a legilor antitrust europene, care interzic practicile abuzive in afaceri si abuzurile din partea pozitiilor dominante de pe piata.

Conservatorii din M.Britanie au pregatit un proiect pentru referendumul privind apartenenta la UE

Partidul Conservator britanic a prezentat marti un proiect de lege privind organizarea controversatului referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, punandu-l intr-o situatie delicata pe premierul David Cameron, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Intrebarea care ar urma sa apara pe buletinele de vot este, conform proiectului: "Credeti ca Marea Britanie trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene?" Proiectul prevede ca referendumul sa fie organizat inainte de 31 decembrie 2017. Nu a fost fixata nicio data pentru prezentarea proiectului in Parlament, dar documentul pare a fi sortit esecului, in contextul opozitiei exercitate de laburisti si de liberal-democrati.

Unul dintre investitorii Sony vrea sa grabeasca scindarea companiei

Daniel Loeb, unul dintre cei mai importanti actionari ai Sony, a sugerat ca firma japoneza sa renunte la 20% din divizia sa de entertainment, noteaza BBC. Loeb isi doreste ca banii proveniti de pe urma tranzactiei sa fie folositi in sectorul de electronice al companiei, care traverseaza o perioada foarte dificila. Sony a emis insa o declaratie de presa, subliniind ca divizia sa de entertainment nu este de vanzare. Saptamana trecuta, japonezii au raportat primul profit anual al firmei din ultimii cinci ani, dar rezultatele sale s-au bazat pe deprecierea yenului, si mai putin pe propriile eforturi de redresare ale companiei. Sectorul de electronice al Sony, in special divizia de televizoare, se afla pe un puternic tren descendent de opt ani de zile.

Imprimarea 3D revolutioneaza industria aviatica

Pentru urmatoarea sa generatie de motoare cu reactie, General Electric planuieste sa foloseasca o tehnologie revolutionara, scrie Bloomberg. In fiecare motor, 19 duze pompeaza carburant in camera de combustie , acolo unde acesta fuzioneaza cu aerul comprimat. Dar pentru ca distributia de caburant trebuie facuta foarte precis, interiorul duzelor este extrem de sofisticat, asa ca General Electric ia in calcul folosirea unei imprimante 3D, care sa poata suda piesele din care sunt compuse aceste duze intr-un corp unitar, folosind laserul pe un aliaj de metal denumit crom cobalt. Dispozitivul ar deveni astfel mai usor de realizat, de cinci ori mai durabil si cu o greutate mai mica, ceea ce inseamna o reducere cu 18 kilograme pentru un avion cu doua motoare. Pana in 2020, compania se asteapta ca 100.000 din motoarele sale sa fie produse folosind aceasta tehnologie.