Programul "CEO privat la stat" - un esec. Un manager privat acuza: Este tragic ce se intampla, sunt interese politice mari

Radu Merica, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Henri Coanda, schimbat fara nicio explicatie, spune ca programul „manager privat la stat“ este un esec din cauza abuzurilor Ministerului Transporturilor. Ceea ce trebuia sa eficientizeze companiile de stat, proiectul „CEO privat la stat“, s-a dovedit a fi doar un instrument de exercitare a fortei politice in cadrul unor companii precum Tarom sau Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB), unde au fost recent schimbati, fara nicio explicatie, „managerii privati“. „Am inceput sa imi aduc aminte de ce am plecat din tara in 1992. Ceea ce se intampla la companiile de stat este destul de tragic. Transporturile au ridiculizat ideea de management profesionist“, a spus Radu Merica, omul care a condus din aprilie anul trecut pana la finalul lui mai CA-ul CNAB, cu afaceri de circa 140 mil. euro, noteaza Ziarul Financiar.

Romania, la mana rusilor. Gazprom a blocat toate caile prin care Romania poate primi gaz din alta parte

Gigantul rusesc de stat Gazprom a rezervat in totalitate capacitatea de export a conductei Szeged-Arad, pe tot parcursul anului 2014, pe sensul spre Romania, a declarat presedintele Comisiei de Industrie si Comert din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Cum singurele importuri pe care le face acum, sunt tot rusesti, ar rezulta ca, pentru moment, Romania este tot captiva la import de Rusia, in ciuda faptului ca respectiva conducta a fost construita tocmai in ideea de a oferi o alternativa la Gazprom aprovizionarea cu gaze. „In totalitate. Gazprom a rezervat toti cei 60.000 de metri cubi orari, si a blocat astfel orice import din vest al Romaniei”, a declarat Iancu. Pentru acest an, asadar, importul de gaze dintr-o alta sursa decat cea ruseasca, nu pare posibila, potrivit wwww.economica.net.

VIDEO: Dacia intra in concurenta cu Citroen C1, Volkswagen Up si Fiat 500. Cum va arata City, masina de 5.000 de euro, care va fi lansata peste doi ani

Dacia City, o masina de 5.000 de euro, va fi gata de lansare peste doi ani, sustin jurnalistii de la cel mai important site auto din Franta, care vorbesc despre un posibil model al constructorului roman. Ieftina, cu cinci locuri si un motor economic pe benzina, Dacia City ar trebui sa intre in competitie cu autoturismele din clasa mica, facute pentru orasele aglomerate. Oficialii Dacia nu au infirmat faptul ca pregatesc lansarea acestui model de doar 3 metri si 80 de centimetri, care ar incapea intr-un spatiu mai mic. Mai scurta fata de Sandero cu 26 de centimetri. La astfel de dimensiuni, portbagajul ar fi doar pe jumatate din capacitatea fratelui mai mare. Dar masina va avea patru usi, asa ca in ea ar avea loc, la limita, cinci persoane. Vezi VIDEO pe www.incont.ro.

Absolventii de care nu are nimeni nevoie

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative precum si Facultatile de Jurnalism din Romania, fie ele de stat sau private, arunca in fiecare an in piata mii de absolventi de care, mai pe sleau spus, nimeni nu are nevoie si care ingroasa randurile tinerilor aflati in somaj. Probabil ca, daca s-ar face o evidenta clara pe cifre, am descoperi ca, in fiecare an, mai mult de 10.000 de tineri din Romania termina o facultate care are legatura cu jurnalismul, comunicarea, marketingul sau relatiile publice. O industrie care, de cativa ani, nu mai absoarbe nou-veniti, ba dimpotriva, din cauza crizei, ii arunca afara si pe cei cu experienta, scrie www.capital.ro.

Atac la IKEA? Proprietarul kika pune pe lista noi magazine si analizeaza preluarea unor jucatori

Dupa ce anul trecut gigantul sud-african Steinhoff, principalul competitor al IKEA pe piata mobilei si decoratiunilor interioare, achizitiona cele 73 de magazine detinute de kika in sapte tari, incepand cu acest an fiscal retailerul urmareste un avans de 15% al afacerilor. In cazul atingerii acestui obiectiv, compania va apasa pedala expansiunii si nu exclude achizitia unor jucatori locali, a spus Akos Forras, noul CEO al kika. Cu o experienta de patru ani in cadrul Steinhoff, Akos Forras (45 ani) a preluat incepand cu aceasta luna operatiunile kika in Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia, dupa ce Lars Lund, CEO al kika in ultimii cinci ani, a decis sa se mute in Suedia, alaturi de familia sa. Forras a lucrat anterior pentru branduri cunoscute precum Adidas si Levi, scrie www.wall-street.ro.

Cum a ajuns o comuna din Tulcea sa bata recordul la datorii. Primar: „Ne-ar trebui 53 de ani sa achitam”.

Dupa cazul Aninoasa, prima localitate in insolventa, alte trei comune din Romania au intrat in 2014, oficial, in stare de insolventa, dupa ce s-au inglodat in datorii. Daca in trei ani nu reusesc sa isi plateasca datoriile ce insumeaza 11 milioane de euro, cele patru primarii risca sa fie "sterse" de pe harta Romaniei. In aceeasi situatie sunt alte zeci de primarii, dar pentru ele nu a fost deschisa oficial starea de insolventa. De altfel, vicepremierul Liviu Dragnea apreciaza numarul acestora la "40 sau 60", afirmand ca acestea fie sunt in insolventa, fie si-au cerut intrarea in aceasta stare. Cum gestioneaza edilii situatia in functie de culoarea lor politica si ce se intampla cu satele aflate in subordonarea comunelor in insolventa aflati de pe www.gandul.info.

Mondialul de Fotbal din 2022 a fost cumparat cu 5 milioane de dolari. Scandal urias de coruptie in FIFA

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 ar putea sa nu mai aiba loc in Qatar. FIFA este in centrul unui urias scandal de coruptie, in care se vehiculeaza milioane de dolari. Jurnalistii de la The Sunday Times sustin ca au “milioane de documente” care demonstreaza ca oficialii din Qatar au dat spagi uriase pentru ca tara lor sa poata organiza in 2022 cea mai importanta competitie fotbalistica din lume. “Complotul pentru cumpararea Mondialului”, cum l-au botezat ziaristii britanici, ar fi fost pus la cale de Mohamed Bin Hammam, fost membru in comitetul executiv al FIFA. Hammam le-ar fi dat bani si cadouri unor inalti oficiali din fotbal, totalul spagilor depasind in final 5 milioane si jumatate de dolari. Qatar-ul neaga acuzatiile si spune ca Hammam nu ar fi avut nicio implicare, noteaza www.stirileprotv.ro.

Neintelegeri pe sefia Comisiei Europene. Reactia celei mai puternice femei a lumii la intentia Marii Britanii de a parasi UE

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat, luni, ca doreste ca Marea Britanie sa ramana in UE, in contextul in care Londra ar fi amenintat cu iesirea din Uniunea Europeana, pe fondul disputei referitoare la numirea viitorului presedinte al Comisiei Europene, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Daca Marea Britanie este sau nu membra UE este un lucru care nu ma lasa indiferenta", a declarat cancelarul german, insistand asupra necesitatii unui dialog cu Londra, intr-o conferinta de presa comuna cu seful Guvernului din Georgia, Irakli Garibasvili.

China inlocuieste muncitorii cu roboti. Beijingul a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume. Crestere cu 60% fata de 2012

China, care si-a cladit succesul economic pe forta de munca ieftina, a depasit anul trecut Japonia si a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume, orientarea companiilor catre tehnologie fiind determinata de cresterea salariilor si de concurenta puternica a altor tari emergente. Companiile din China au cumparat anul trecut unul din cinci roboti industriali vanduti la nivel global, depasind astfel Japonia, recunoscuta timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate in productie, scrie cotidianul Financial Times. China a cumparat 36.560 de roboti industriali, in crestere cu aproape 60% fata de anul 2012, arata datele Federatiei Internationale de Robotica, organizatie a industriei de profil, cu sediul in Germania.