Reducerea CAS cu 5% ar fi posibila daca Fiscul si-ar face datoria ca in Germania sau SUA

In timp ce guvernul cauta bani pentru reducerea CAS cu 5%, in fiecare zi apar noi anchete prin care sunt scoase la iveala operatiuni de coruptie ale oficialilor statului roman din administratia publica centrala sau locala, care au incasat zeci de mii sau sute de mii de euro de la companii, pentru a le favoriza contracte. In urma cu doua luni, anchetele descopereau sute de mii de euro in conturile unor medici de la Spitalul de Arsi, care foloseau bunurile publice in interes propriu. Realitatea acestor anchete arata un fapt simplu: in Romania sunt bani, dar in primul rand cel care ar trebui sa le tina evidenta si sa-i impoziteze, adica Fiscul, nu isi face treaba, scrie Ziarul Financiar.

In 2008 vindea de 300 de milioane de euro si avea 5.000 de angajati. Acum se chinuie sa nu dea faliment

In timpul unui interviu din 2007, Octavian Radu ma avertiza ca generatia mea greseste considerand ca va castiga din ce in ce mai mult in anii urmatori. Omul de afaceri povestea atunci despre ciclurile economice si despre bula imobiliara din Romania, care se va sparge la un moment dat si va dezechilibra toata economia. „Pacat ca nu am fost mai consecvent“, spune acum Octavian Radu. La mai putin de doi ani de la interviul cu avertismentul, incepea sa vanda companii din grupul RTC Holding, iar in 2009 Diverta, cel mai cunoscut business al sau, intra in insolventa. Holdingul construit de omul de afaceri Octavian Radu avea in 2008 un rulaj de 300 de milioane de euro si 5.000 de angajati, iar anul trecut mai detinea trei firme pentru care astepta vanzari de 30-35 de milioane de euro, noteaza Business Magazin.

BCR: Mutarea creditarii pe lei a contribuit la cresterea vanzarilor si de zece ori

Volumul de credite ipotecare noi in lei acordate de BCR a crescut de zece ori in ultima perioada, ponderea creditelor ipotecare noi in moneda locala trecand de 80%, in conditiile in care dobanzile la lei si la euro s-au egalizat, a declarat la ZF Live Ioana Mihai, sef departament credite garantate al BCR. „In momentul de fata, dobanzile la lei si la euro s-au egalizat, in jurul a 5%. In acest moment peste 80% din creditele ipotecare acordate sunt in lei in Romania. Volumul de credite ipotecare noi acordate in lei a crescut de 10 ori. Am avut undeva la 2.500 de credite in tot anul 2013, jumatate din acestea fiind credite Prima casa“, a spus Ioana Mihai, citata de Ziarul Financiar.

E oficial. Micul romanesc se poate vinde in toata Uniunea Europeana

Comisia Europeana a adoptat, la Bruxelles, Regulamentul (601/2014) de modificare a unei anexe dintr-un Regulament mai vechi (1.333/2008) referitor la categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. In noua anexa figureaza, ca acceptati pentru preparatele din carne, trei substante care se folosesc in mod traditional pentru prepararea mititeilor romanesti: carbonatii de sodiu (E 500), acidul carminic (E 120) si zaharuri si melase caramelizate (E 150). In consecinta, de la intrarea in vigoare a noului Regulament, adica de astazi, micii romanesti se pot comercializa in toate statele Uniunii Europene, scrie www.economica.net.

La pranz cu seful Avon, executivul care da tonul in vanzarea cosmeticelor: Online-ul este viitorul

Avea doar 33 de ani cand a preluat conducerea Avon Romania si multe provocari in fata. Razvan Diratian a condus business-ul prin criza si a reusit sa il readuca pe crestere anul trecut. E ancorat acum intr-un proiect pe care il considera viitorul in vanzari: transformarea companiei pentru zona de e-commerce. Acum are 37 de ani si cele 24 de ore par a fi insuficiente pentru programul sau. Agenda sa este stabilita cu precizia unui ceas elvetian inca de la inceputul anului, scrie www.wall-street.ro.

Germania, gata sa autorizeze extractia gazelor de sist: fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau

Guvernul german va autoriza fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, acesta este un prim pas spre exploatarea resurselor proprii de gaze de sist, pentru a mai reduce putin din dependenta fata de gazul natural rusesc. Pana in prezent, in Germania nu exista nicio reglementare clara privind acest procedeu, singurul utilizat pana acum pentru a extrage acest tip de gaz captiv in 'roca mama', procedeu contestat in special de ecologisti, care denunta consecintele lui asupra mediului, scrie www.capital.ro.

Miscare istorica in UE: BCE coboara dobanda la depozite la -0,1%. Este prima banca centrala care va taxa banii pastrati de bancile comerciale in conturile sale

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE, scrie Bloomberg. Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%. BCE este prima dintre marile banci centrale care incearca sa foloseasca rate negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale. Obiectivul acestei masuri este sa convinga bancile sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi la BCE.

Tensiunile la varful UE ating cote maxime, pe fondul amenintarilor Londrei cu exit-ul. Juncker: "Nu ma vor forta sa ma pun in genunchi in fata britanicilor". Obama intervine

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a asigurat ca nu se va pune "in genunchi" pentru ca Londra sa-i sustina candidatura la presedintia Comisiei Europene, potrivit editiei de vineri a cotidianului britanic The Guardian. "Nu ma vor forta sa ma pun in genunchi in fata britanicilor", a declarat joi Juncker. Sefii de state si de Guvern europeni urmeaza sa propuna un nume in cadrul viitorului summit din 26 si 27 iunie, la Bruxelles. Parlamentul European urmeaza sa se pronunte asupra acestei propuneri in cadrul unei sesiuni plenare, la Strasbourg, in estul Frantei, la mijlocul lui iulie.

Tara care muta muntii din loc, la propriu. Gigantii, pusi la pamant pentru a fi construite metropole. Oamenii de stiinta sunt alarmati

Una dintre cele mai mari firme de constructie din China va cheltui 2,7 miliarde de euro pentru a pune la pamant 700 de munti din zona Lanzhou, permitand dezvoltatorilor sa ridice o noua metropola pe terenul respectiv. Cercetatorii Peiyue Li, Hui Qian si Jianhua Wu de la Facultatea de stiinte si inginerie a mediului de la Chang University spun ca proiectul Lanzhou, ca si multe alte asemenea initiative, nu a fost verificat din punct de vedere al mediului, tehnic sau economic. Ei avertizeaza ca asemenea practici sunt tipice mineritului, nu si constructiilor urbane, iar ceea ce se intampla in aceasta zona este la o scara fara precedent in istoria omenirii, noteaza Huffington Post.