Riscul de faliment al Romaniei a coborat la minimul ultimilor sase ani, incurajand Finantele sa vanda noi eurobonduri

Romania continua sa fie privita de pietele externe ca un plasament cu grad mai scazut de risc, costul asigurarii impotriva riscului de default reflectat in cotatiile CDS-urilor (credit default swap) coborand spre 100 de puncte de baza, la minimul ultimilor sase ani, ceea ce a incurajat Ministerul Finantelor sa pregateasca lansarea unei emisiuni de obligatiuni in euro, potrivit www.zf.ro.

Asigurari de viata: investitiile proaste, puse in carca clientilor

Asigurarile de viata cu componenta investitionala, asa-numitele polite unit-linked, s-au resimtit puternic din cauza crizei. Unele dintre fondurile de investitii de ale caror randamente depind beneficiile asiguratilor au consemnat rezultate slabe si foarte slabe, in special cele cu expunere puternica pe actiuni listate la burse sau cele cu plasamente in active imobiliare. Nimic nefiresc in asta. Plasamentele cu potential de castig mai mare, cum sunt cele in actiuni, vin la pachet si cu riscuri pe masura, noteaza www.capital.ro.

15 lucruri pe care nu le stii despre Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti are cateva servicii pe care multi dintre pasageri nu le cred posibile in acest loc, iar cateva cifre inimaginabile sunt cat se poate de reale. www.wall-street.ro prezinta 15 dintre cele mai interesante cifre care caracterizeaza cel mai mare aeroport din Romania.

Dolarul puternic a lasat aurul fara stralucire

Cotatia aurului a scazut puternic vineri 6 martie, cu 2,3%, pana la 1.168 dolari/uncia pe bursa de la Londra, investitorii retragandu-se de pe acest activ al carui avans din ultimii ani a fost alimentat in principal de politicile monetare relaxate, acum la final, ale bancii centrale a Americii. Intre cotatia dolarului american si cea a aurului exista o corelatie inversa: cand dolarul se depreciaza, aurul se scumpeste. In acest an insa, dolarul s-a apreciat puternic fata de euro, cu circa 11%, astfel ca aurul a avut o evolutie inversa: s-a ieftinit cu 3% in dolari, scrie www.zf.ro.

Saracie la benzinarie: trei plinuri de carburant dintr-un salariu minim

Dupa opt ani de scaderi, puterea de cumparare o ia de la zero: romanii pot cumpara doar 130 de litri de carburant cu un salariu minim pe economie, la fel ca in anul 2007. In ciuda faptului ca salariul minim a crescut constant in ultimii ani, puterea de cumparare abia acum a revenit la nivelul din 2007, un roman permitandu-si in acest moment sa achizitioneze din salariul minim 130 de litri de carburant. Acest indicator a inregistrat mari scaderi in timpul crizei, scrie www.adevarul.ro.

Miliardarul care anunta o bula tehnologica mai rea decat dotcom: "La zece minute dupa ce au investit, investitia lor nu mai valoreaza nimic"

Mark Cuban, om de afaceri, investitor in media si sport, cu o avere de 3 miliarde de dolari, este ferm convins ca in curand o bula tehnologica se va sparge, iar efectele vor fi mai rele decat cele din perioada 1999 - 2000, asa-zisa "criza dotcom". Cuban are un talent deosebit in a identifica acest tip de manifestari, pentru ca a facut avere vanzand un startup chiar la debutul precedetei crize tehnologice, scrie Business Magazin.

BCE incepe tiparirea de bani. Draghi demareaza programul de achizitii de obligatiuni menit sa stabilizeze inflatia in zona euro

Banca Centrala Europeana incepe, luni, sa cumpere obligatiuni ale statelor din zona euro, in valoare de 60 de miliarde de euro/luna, pentru stoparea scaderii masive a preturilor si evitarea deflatiei. Programul de achizitii anuntat de BCE este similar celui din SUA, care a scos tara din criza. La sase ani dupa ce Fed a inceput programul de relaxare cantitativa in SUA, consiliul guvernatorilor BCE s-a angajat ca din 9 martie banca incepe primele achizitii, noteaza Bloomberg.

Grecia recruteaza spioni "sub acoperire" din randul turistilor, pentru a stopa evaziunea

Guvernul de la Atena intentioneaza sa angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenti si turisti, pentru a reduce evaziunea fiscala, se arata intr-o scrisoare trimisa la Bruxelles de Grecia si al carei continut a fost facut public de presa internationala, relateaza AP si AFP, citate de Mediafax. Documentul, care include o lista de sapte masuri principale pe care Grecia intentioneaza sa le aplice pentru a se conforma cu cerintele creditorilor privind relansarea economica si reformarea sistemului fiscal, arata ca inspectorii amatori vor lucra "sub acoperire" si vor fi angajati ocazional si strict pe termen scurt, de cel mult doua luni, fara ca apoi sa mai poata fi reangajati in acelasi scop.

UE, pregatita sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei

Uniunea Europeana este pregatita sa inaspreasca sanctiunile impuse Rusiei, in cazul agravarii situatiei in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil intre rebelii prorusi si armata ucraineana este in vigoare din 15 februarie, a anuntat vineri sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, citata de Sputnik.