Taxele cresc, investitiile scad: unde sunt banii?

Recesiunea tehnica a economiei romanesti - pentru ca astfel este definita scaderea produsului intern brut in doua trimestre consecutiv - are mai multe cauze. Cea mai evidenta, in opinia analistilor economici, este reducerea masiva a investitiilor. Fie ca este vorba de lucrarile publice, fie de cele private, rolul statului a fost decisiv in prima jumatate a anului. Situatia este oglindita de cativa indicatori. Pe de o parte, investitiile de la buget au fost taiate cu circa 2,3 miliarde lei si au fost cu o treime mai mici decat in primul semestru al anului trecut. Din acest motiv s-au redus si lucrarile de constructii cu 10%, potrivit www.capital.ro.

Directorul Tarom: Zborurile spre Beijing nu pot fi inaugurate pentru ca rusii nu ne dau drept de survol

Cea mai asteptata cursa directa a Tarom, Bucuresti-Beijing, se afla in prezent in stand-by din cauza lipsei aprobarii de zbor deasupra spatiul aerian rusesc. Operarea era programata pentru luna septembrie, insa pe site-ul de rezervari al Tarom nu apare inca destinatia Beijing. Tot in aceasta perioda premierul Victor Ponta are programata o vizita la Beijing. In razbiul economic Rusia – Occident, Moscova a luat in calcul suspendarea dreptului de survol pentru companiile europene, ceea ce ar creste considerabil costurile de operare a avioanelor, scrie Ziarul Financiar.

Caritas-ul se intoarce in Romania. O firma care opereaza in Timisoara promite credite cu dobazi de 2,5% pe an

O societate cu raspundere limitata cu sediul in Cluj si afaceri in Timisoara promite romanilor ca le da imprumuturi la dobanzi mici, chiar si de 2,5%. Cetatenilor dornici de finantari ieftine li se solicita un avans substantial si apoi sunt trecuti pe o lista de asteptare fara termen. Protectia Consumatorilor a inchis de doua ori punctele de lucru din Timisoara ale firmei, dar nimic nu o opreste sa deschida altele. Peste 600 de timisoreni au depus bani la Saturnus Finance SRL in ultimele patru luni, in speranta ca vor obtine imprumuturi cu dobanzi cuprinse intre 2,48% si 5,68% pe an, in functie de perioada de creditare, care variaza intre doua luni si 25 de ani, scrie www.economica.net.

Podgoriile lui Isarescu, Stoica si Stirbey, lovite de grindina din Dragasani

Podgoria de la Dragasani, una dintre cele mai cunoscute din Romania, unde sunt cultivate 1.000 de hectare de vita-de-vie, a fost afectata aproape in totalitate de grindina puternica care a cazut la mijlocul lunii iulie, productia din acest an fiind in mare parte compromisa. Printre cei afectati se numara guvernatorul BNR Mugur Isarescu care are 40 de hectare la Dragasani, avocatii Valeriu si Cristiana Stoica (30 de hectare) si descendentii familiei princiare Stirbey (20 de hectare), toti avand investitii in aceasta zona. Cu un sol asemanator regiunii Toscana (din Italia), Dragasani este o zona preferata de producatori de vinuri premium, noteaza Ziarul Financiar.

Metoda sigura prin care obtii rapid o marire de salariu. Cum sa te joci cu mintea angajatorului

Brian Adkins, consultant in management, a publicat recent un material despre experientele sale cu cei pe care a incercat sa ii recruteze. Adkins explica metodele prin care angajatii pot juca la cacealma cu angajatorii lor pentru a obtine o marire de salariu.Printre exemplele date de Adkins se regaseste si situatia in care un candidat ce pare perfect pentru post va refuza orice oferta primita, indiferent daca este vorba despre una extrem de generoasa. Este vorba de o tactica ce s-a dovedit de multe ori utila: aceea de a aplica pentru un post si, in cazul primirii unei oferte, folosirea acesteia in cadrul negocierilor cu actualul angajator, scrie Business Magazin.

O "afacere" pe care a inceput-o in facultate. La 26 de ani castiga 1.000 de dolari pe ora din bucataria apartamentului sau

Pentru Anthony Green, o zi obisnuita de munca incepe la ora 7:30 in bucataria apartamentului sau din Manhattan si se termina in jurul orei 18:00. Green ii mediteaza din fata calculatorului, prin Skype, pe liceenii americani care vor sa fie admisi intr-unele dintre cele mai bune facultati din Statele Unite, scrie www.gandul.info. Nu oricine poate fi meditat insa de tanarul de 26 de ani, avand in vedere ca o sesiune de 90 de minute costa 1.500 de dolari, asa incat elevii sai sunt copiii directorilor, ai sefilor de fondurilor de investitii sau ai marilor bancheri americani.

Europa se pregateste pentru o iarna dificila. Kievul acuza Rusia ca vrea sa blocheze complet tranzitul gazelor catre UE. Reactia Moscovei

Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a declarat miercuri ca Rusia intentioneaza sa opreasca livrarile de gaze catre Europa in aceasta iarna, ceea ce ar putea sa conduca la o escaladare a conflictului dintre Moscova si Occident, relateaza The Moscow Times, in editia electronica. De cealalta parte, ministrul rus al Energiei Alexander Novak a respins acuzatia Ucrainei, afirmand ca statul rus va face "maximum de eforturi" pentru a-si respecta obligatiile contractuale fata de importatorii europeni, indiferent de problemele politice. Rusia a oprit livrarile de gaze catre Ucraina in iunie din cauza unei dispute privind pretul gazelor, dar a continuat sa furnizeze gaze Europei, cea mai mare piata a sa.

Germania adopta masuri aspre pentru a-i impiedica pe imigrantii din UE sa fraudeze sistemul de securitate sociala. Berlinul va expulza pe oricine incalca legea

Guvernul german a anuntat miercuri o serie de masuri menite sa impiedice imigrantii din alte state ale Uniunii Europene sa fraudeze sistemul german de asistenta sociala, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica. Conform masurilor aprobate miercuri de Guvernul german, cetatenii UE care fraudeaza sau incalca legea pentru a beneficia de asistenta sociala ar putea fi impiedicati sa mai intre in Germania timp de cinci ani.

Producatorii elvetieni de branzeturi folosesc analiza ADN pentru a combate falsificarea. 10% din produsele etichetate Emmental sunt contrafacute

Producatorii elvetieni de branzeturi vor sa combata falsificarea produselor lor, intre care renumita branza Emmental, cu ajutorul amprentei genetice, infiintand in acest scop un depozit unde, la o temperatura de minus 80 de grade Celsius, sunt pastrate 10.000 de mostre de bacterii din lapte. Industria elvetiana a branzeturilor, care a realizat anul trecut exporturi de 604 milioane de franci elvetieni (659 milioane dolari), a recurs la metoda analizei ADN in conditiile in care producatorii de Emmental estimeaza pierderile generate de falsificarea produsului la 20 de milioane de franci, scrie Mediafax.