Vorbe de acid sulfuric de la germani: v-am sufocat cu preturile la energie, dar sunteti saraci. Nu ne-am dat seama ca nu o sa rezistati

"Cu totii am subestimat reactia pietei la implementarea calendarului de liberalizare. Lunar, avem 200 de clienti care ne dispar, majoritatea din cauza insolventelor. In alte piete, cum este Franta, de exemplu, liberalizarea completa va avea loc abia in 2016. Intr-una din cele mai sarace tari din Europa, acest calendar a fost prea rapid" Vorbele lui Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania din Germania, care distribuie gazul romanesc in toata jumatatea de nord a tarii si electricitate in Moldova, picura precum acidul sulfuric pe o rana. Pe rana deschisa a unei Romanii nepregatite complet sa adopte aceleasi preturi la energie precum tari aflate cu o suta de ani in fata ca dezvoltare, din vestul Europei. Cuvintele lui Hajdinjak rezuma, in fapt, tot ce s-a intamplat cu Romania in ultimii 15 ani, scrie Sorin Paslaru in ZF.

Bursa s-a trezit din amorteala si a adus investitorilor castiguri de pana la 23% in ultima luna

Interesul pentru actiuni romanesti a dus principalul indice al bursei locale, BET, cu 8% peste nivelul de la inceputul anului.  Bursa de la Bucuresti a fost asaltata de investitori in ultimele saptamani, piata inregistrand constant rulaje peste medie, iar interesul pentru actiuni romanesti a dus principalul indice al bursei, BET, cu 8% peste nivelul de la inceputul anului, evo­lutie pusa pe seama optimismului generat de inchiderea cu succes a ofertei Electrica, care a atras un nivel record de bani de la investitori, 443 mil. euro, potrivit ZF.

Marii retaileri «fura» clientii magazinelor satesti

Mai hotarati ca niciodata, marii comercianti ocupa fiecare petic de teren disponibil in tara. Noile teritorii de cucerit sunt acum localitatile din urbanul mediu si mic, plus comunele si satele. In sate, retailul modern lipseste cu desavarsire, iar o piata cu aproximativ zece milioane de potentiali clienti nu putea fi ignorata la infinit. Printre primii care au mutat campul de lupta dintre comertul modern si cel traditional in orasele sub 20.000 de locuitori, in sate si in comune sunt francezii de la Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri, care tocmai au lansat o „franciza pentru zona rurala si periurbana“, dupa cum se exprima Andreea Mihai, directorul de marketing al grupului, scrie Capital.

Graficul care arata pierderi URIASE pentru asiguratori: + 1 MLD. lei intr-un singur an 

Societatile de asigurari din Romania au inregistrat anul trecut o crestere absoluta semnificativa a pierderilor cu suma de 962.223.481 de lei (cu aproape 300%) fata de cea inregistrata in 2012 la aproximativ 1,3 miliarde de lei, din care Astra Asigurari a contribuit cu 54% la pierderea totala, potrivit datelor publicate in raportul anual al ASF, potrivit Wall-Street.ro

Taxa de pod de la Fetesti nu va mai fi gratuita tot weekendul. Sistemul care ne scapa de cozi

Cheltuieli neprevazute pentru cei care vor sa ajunga pe litoral cu masina. Soferii vor trece gratuit pe podul de la Fetesti doar la orele de varf si nu tot weekend-ul, cum a fost vara trecuta.  Masura intra in vigoare de sambata. Pentru ca in 2013 a lasat trecerea libera la sfarsitul saptamanii, Compania Nationala de Drumuri a pierdut aproape doua milioane de euro. De asteptat. Veti putea circula fara sa platiti taxa de pod de la Fetesti pe sensul spre litoral de vineri seara, ora 18, pana sambata. Acelasi lucru se va intampla, insa doar pe sensul spre Bucuresti, de duminica, ora 06, pana luni la pranz, informeaza stirileprotv.ro

Bulgaria: Presiunea atacurilor defaimatoare impotriva mai multor banci a fost depasita 

Presiunea atacurilor defaimatoare organizate impotriva mai multor banci din Bulgaria a fost depasita, dupa ce Comisia Europeana a permis bancii centrale sa acorde ajutoare institutiilor de credit, din cauza deficitului de lichiditati provocat de retragerea economiilor de catre populatie. CE a pus luni la dispozitia Bulgariei o linie de finantare de 3,3 miliarde de leva (2,3 miliarde de dolari), dupa arestarea mai multor barbati care au provocat retrageri masive de fonduri de la First Investment Bank, a treia mare banca din tara, prin raspandirea de informatii false, transmite Bloomberg.

Putin: SUA au santajat Franta cu penalizarea BNP, pentru a renunta la livrarea vaselor Mistral Rusiei

Vladimir Putin acuza Statele Unite ca au santajat Franta sa renunte la contractul de vanzare a navelor de razboi Mistral Rusiei, oferind reducerea amenzii record de 8,97 miliarde de dolari, impusa BNP Paribas, potrivit Bloomberg.  "Stim despre presiunile exercitate de partenerii nostri americani asupra Frantei, sa nu livreze nave Mistral Rusiei. Stim si ca au sugerat ca daca francezii nu vor livra navele, vor scapa in liniste de sanctiunile impotriva bancii, sau cel putin acestea ar fi reduse", a spus Putin unor diplomati rusi, la Moscova, fara sa mentioneze explicit numele BNP Paribas.  "Ce este asta daca nu santaj?", a intrebat Putin.