De ce stagneaza de fapt creditarea. Bancile au ajuns sa plateasca 2% la depozite, dar dau credite tot cu 10% dobanda

Creditele de consum reprezinta aproape 80% din totalul finantarilor acordate de banci populatiei. Creditele de consum in lei, pe resuscitarea carora mizeaza bancherii pentru a-si redresa veniturile, afiseaza rate de dobanda de peste 10% pe an, desi bancile atrag resurse de la populatie cu 2-3% pe an si se imprumuta de pe piata monetara la dobanzi de circa 2% pe an.  Practic, bancile mentin presiunea pe clienti cu marje de dobanda de opt puncte procentuale, un nivel foarte ridicat mai ales in contextul in care inflatia se afla la minime istorice - de 0,7% la finalul lunii iunie. Aceas­ta face ca dobanzile reale, care reflecta efortul clientilor cu rambursarea datoriilor, sa inregistreze la randul lor un nivel foarte ridicat, scrie ZF.

Retailul alimentar „prea aglomerat“ ar putea urma modelul fuziunilor si achizitiilor din bricolaj

Retailerul alimentar din Romania este una dintre cele mai aglomerate piete de la nivelul UE, motiv pentru care s-ar putea reconfigura in urmatorii ani prin fuziuni si achizitii dupa modelul pietei de bricolaj.  Romania are una dintre cele mai concurentiale piete, primii trei jucatori dupa cifra de afaceri - Kaufland, Carrefour si Auchan - avand o cota de piata cumulata de sub 25%, in contextul in care media europeana este de 40-50%, potrivit ZF.

Meseria de bancher, «Cenusareasa» pietei de recrutare

In ultimii ani, numerosi bancheri au fost nevoiti sa-si schimbe carierele. Unii dintre ei au fost disponibilizati, in timp ce altii au ales sa plece si sa devina consultanti sau antreprenori. Inainte de 2008, in anii de glorie ai creditului cu buletinul, perioada in care nimic nu prevestea ce urma sa se intample, sectorul bancar era un aspirator al pietei de recrutare. In decursul anilor de criza, bankingul a lasat pe drumuri mii de salariati. Cel mai dificil, in gasirea unui nou loc de munca, a fost pentru persoanele cu functii de conducere, care in lipsa unor oferte concrete de la concurenta sau din partea companiilor de stat au ales calea antreprenoriatului, noteaza Capital.

La cinci ani de la startul crizei, "bula financiara" reapare in vocabularul analistilor 

Stiti de cate ori au fost mentionate in articolele de presa cuvintele “piata” si “bula” in 1999, inainte de bula “dotcom”? De 6.800 de ori. Dar in 2007, in pragul bulei imobiliare? De 6.850 de ori. Anualizat, in 2014, aceleasi cuvinte au fost mentionate 7.900 de ori. Este cazul sa ne punem din nou intrebari despre viitorul burselor si al pietelor financiare in urmatoarele luni?  Lasand la o parte aceasta statistica simpla, din ce in ce mai multi traderi si analisti straini subliniaza faptul ca dupa 5 ani de cresteri aproape neintrerupte pe burse, pietele se indreapta inevitabil catre o noua bula, potrivit wall-street.ro

Noua ore pe calea ferata despart Capitala de Timisoara, centrul investitiilor straine in productie. Autostrada care sa lege cele doua orase, inca in lucru

Capitala Romaniei este la opt ore si juma­tate-noua ore de Timisoara pe calea fe­rata, la sapte ore cu masina si la doar o ora si jumatate cu avionul, unde un bilet costa de la 300 de lei in sus de persoana pe cursa, potrivit unei analize a ZF. Calatoria cu avionul este de trei ori mai scumpa decat cea cu trenul. Conectarea eficienta a Bucurestiului cu Timisoara este foarte importanta avand in vedere ca astfel se asigura deschiderea Capitalei catre Europa.

Ponta vorbeste de o rectificare bugetara pozitiva, cifrele il contrazic: incasarile sunt sub program cu 2 miliarde lei

Premierul Victor Ponta a declarat ca rectificarea bugetara, prezentata azi de guvern si care urmeaza sa fie aprobata vineri, este "una pozitiva". Insa cifrele privind incasarile din primele 6 luni nu sustin aceasta afirmatie. Bugetul a colectat cu 2 miliarde lei mai putin decat prevedea programul, in primul semestru al lui 2014, informeaza Capital.

Bulgaria si Ungaria, destinatiile preferate ale romanilor pentru cumparaturile in strainatate. Cele mai cautate produse

Daca ar putea, unii romani ar avea pe mese doar paine, dulciuri si detergenti din Bulgaria, haine la pret redus din Ungaria si cosmetice din magazinele italienesti. Discutam despre obiceiul statornic al celor care traiesc aproape de granita de a-si face cumparaturile in tarile vecine. De la tigarete si incaltaminte la electronice, se pare ca fie pretul mai mic, fie calitatea constanta a celor din strainatate ii indeparteaza pe multi cumparatori de produsele "Made in Romania", arata stirileprotv.ro

Washingtonul a adoptat sanctiuni impotriva bancilor rusesti 

Statele Unite au adoptat marti noi sanctiuni financiare impotriva Rusiei pentru rolul ei in criza din Ucraina. Pe lista neagra americana au fost plasate trei banci rusesti, potrivit USA Today. SUA interzic americanilor sa efectueze anumite tranzactii cu VTB, a doua banca din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, si cu Banca Agricola ruseasca, principalul creditor al agriculturii Rusiei.  Sanctiunile americane vizeaza, de asemenea, un grup de santiere navale care se ocupa de constructia de submarine si tancuri petroliere.

Canada, noi masuri contra Moscovei la doar 5 zile dupa adoptarea unora similare

Canada va introduce noi sanctiuni care vizeaza interesele Rusiei, la doar cinci zile dupa adoptarea unor masuri similare, a anuntat marti premierul Stephen Harper, citat de AFP, potrivit Mediafax.  Fara a oferi alte detalii, premierul canadian a justificat aceasta masura prin faptul ca "Rusia continua agresiunea" contra Ucrainei, "in special, prin furnizarea unei sustineri logistice si unor sisteme de arme pentru agenti ai regimului lui (Vladimir) Putin" in estul Ucrainei.