Din cauza incompetentei guvernului (sa ai bani, dar sa nu faci investitii) si a faptului ca mai mult vorbeste decat face, economia Romaniei a ramas fara combustibil de crestere si rateaza decolarea

Cum a ajuns economia Romaniei sa piarda atat de mult din viteza in numai un trimestru (T2) si ce se va intampla in urmatoarele doua trimestre - T3 si T4? Pe 22 iulie, premierul Ponta facea o analiza intre performantele domniei sale, din mai 2012, de cand a preluat functia de la Palatul Victoria, si cele ale guvernarii Basescu (2009, 2010, 2011) - guvernarea prin cadere versus guvernarea prin crestere. In dreptul lui 2014, premierul a scris - cea mai mare crestere economica din UE, pe baza rezultatelor din trimestrul I (3,9%, date anuale). Premierul isi savura victoria de guvernare trecand in revista masurile economice pe care le-a luat. Insa nu a scos in evidenta celelalte masuri pe care le-a luat pentru a putea plati masurile economice pozitive de mai sus, scrie Cristian Hostiuc in ZF.

Scaderea PIB, tradusa de afaceristii romani: Pentru marii jucatori vorbim de guturai. La cei mai mici e caz de antibiotice

Oamenii de afaceri romani nu au fost luati prin suprindere de contractia PIB din al doilea trimestru al acestui an si sustin la unison ca industria si investitiile noi sunt singurele care pot schimba evolutia economiei pana la finalul lui 2014.Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui si cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania, sustine ca exista o lipsa acuta a lichiditatilor in piata, iar economia da “semne de oboseala”. “Vorbim de un recul. Atata timp cat nu producem si doar consumam dezastrul este inevitabil. Foarte multe firme sunt gatuite. La jucatorii mari vorbim de guturai, la cei mici e caz de antibiotic. In alte tari, precum Germania sau Suedia, statul a avut grija ca toate societatile sa functioneze, asa ar fi trebuit sa facem si noi. Ori la noi este o vreme a extremelor, trecem de la canicula la inghet”, a spus Porumboiu pentru Wall-street.ro

Harta autostrazilor cu si fara benzinarii

De mai bine de cinci ani, autoritatile romane nu au mai organizat nicio licitatie pentru constructia de benzinarii pe tronsoanele de autostrada deschise circulatiei.Suntem repetentii Europei la constructia de autostrazi, iar atunci cand se mai deschid circulatiei tronsoane de cativa kilometri, totul se face in pripa. Lasand la o parte termenele prelungite cu lunile sau chiar si cu anii, panglicile sunt taiate cu mare fast, chiar daca lipsesc lucrari elementare precum garduri de protectie, iesiri si intrari, parcari, telefoane de urgenta si statii de alimentare cu carburanti, potrivit Capital.

Marii producatori si-au dat seama ca nu pot trai fara magazinele mici

Gigantii internationali precum Coca-Cola, Nestlé sau Unilever isi intorc privirea catre micii comercianti, o piata de 70.000-80.000 de jucatori si circa 8 mld. euro, dupa ce in ultimii ani hipermarketurile si supermarketurile au castigat constant cota de piata si implicit forta in negocieri. Initial producatorii locali si internationali nu s-au implicat in lupta dintre retelele straine si magazinele romanesti, lasand piata sa se aseze singura, arata ZF.

Top 10 "latifundiari" din Romania: cine sunt fermierii care au incasat cele mai mari subventii in agricultura

Cea mai mare exploatatie agricola din Romania ii apartine lui Constantin Dulute, un apropiat al altui mare "latifundiar", Culita Tarata, insa intre primele zece suprafete de teren se numara si unele exploatate de investitori straini. Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a furnizat HotNews.ro o lista cu primele 10 exploatatii agricole din Romania, enumerate in ordinea suprafetelor, impreuna cu subventiile primite in anul 2013.

Statele Unite au extins sanctiunile impotriva Rusiei 

O companie poate fi sanctionata si in cazul in care este detinuta de mai multi actionari care au impreuna peste 50% din titluri, potrivit noilor sanctiuni decise de americani, transmite Bloomberg. "Schimbarea va fi semnificativa pentru acele companii care sunt detinute de mai multe persoane aflate sub sanctiune", a declarat Michael Burton, avocat la Jacobson Burton din Washington. Prima afectata de aceasta schimbare va fi asiguratorul rus Sogaz Insurance Group, detinut in proportie de peste 50% de banca Rossiya si grupul privat de investitii Volga. Si Arena Events din Finlanda ar putea fi lovita de noua regula impusa de SUA.

Cisco renunta la 6.000 de locuri de munca. Vanzarile vor stagna in trim I fiscal

Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retele informatice din lume, elimina 6.000 de locuri de munca, in cadrul unui program de reorganizare. Gigantul anticipeaza stagnarea vanzarilor in primul trimestru fiscal, potrivit Bloomberg. In total, din februarie 2009, Cisco a renuntat la 25.850 de angajati. Veniturile companiei au scazut cu 3% in anul fiscal incheiat la sfarsitul lunii iulie, la 47,1 miliarde de dolari, acesta fiind primul declin din ultimii cinci ani.  Toate aceste cifre arata dificultatile cu care se confrunta directorul general John Chambers, care vrea sa reinventeze Cisco, inainte sa se pensioneze.