Un fost fotbalist de la Borussia Dortmund, in echipa FMI care analizeaza sistemul bancar romanesc

Heiko Hesse, responsabil cu acoperirea sectorului bancar in echipa FMI care monitorizeaza noul program stand-by de tip preventiv cu Romania, este un fost jucator profesionist de fotbal care a jucat la puternica echipa germana Borussia Dortmund, scrie Ziarul Financiar. Fostul fotbalist are un doctorat in economie de la Universitatea Oxford si a urmat cursuri si la Yale. Inainte de a se angaja la FMI el a lucrat pentru Banca Mondiala in Comisia pentru crestere si dezvoltare (2006 – 2007), dar si la McKinsey, unul dintre liderii pietei mondiale de consultanta. In prezent este economist in Departamentul piete monetare si de capital din FMI, unde lucreaza pe probleme legate de crizele financiare, iar mai recent s-a ocupat de evaluarea sectorului financiar din Uniunea Europeana.

Facultatile din Romania care iti ofera la absolvire diploma de angajare

A absolvit o facultate de prestigiu de la stat, s-a implicat in proiecte extrascolare sau a facut voluntariat, si-a redactat corect CV-ul si se descurca rezonabil la primul interviu de angajare - acesta este, in linii mari, portretul candidatului ideal pentru o companie care cauta tineri pentru pozitii de entry-level. Anual, 170.000 de tineri termina o facultate, iar alti 10.000-20.000 absolva cursurile unui masterat sau doctorat, insa ritmul cu care acestia isi gasesc loc pe piata muncii este din ce in ce mai lent. Exista totusi cateva universitati ai caror absolventi se descurca mai usor din acest punct de vedere. Universitatea Politehnica din Bucuresti, Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina „Carol Davila„ sunt institutiile de invatamant de la care angajatorii recruteaza cei mai buni candidati, potrivit informatiilor centralizate de Business Magazin in urma chestionarii recruiterilor si directorilor de resurse umane din Romania.

Exporturile au crescut de 10 ori din ’90 pana acum, dar sase ramuri industriale au disparut. Ce-am castigat si ce-am pierdut

Industria romaneasca a ramas din 1990 si pana acum fara productie de camioane, locomotive si tractoare, iar economia este sustinuta de exportul de autoturisme, aspiratoare si frigidere. Exporturile Romaniei au crescut din 1990 si pana astazi de la 6 mld. dolari la 60 mld. dolari, insa potrivit unor date recente prezentate de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, 32 din cele mai importante 40 de piete de productie ale Romaniei au scazut in aceasta perioada si noua dintre ele, precum tricotaje, tesaturi, trac­toare, autobuze, masini de spalat, lo­comotive si camioane, au disparut dupa 1990 sau au scaderi de peste 90%, noteaza Ziarul Financiar.

Consignatiile, un nou trend in industria luxului

Un nume nou isi face loc acum printre magazinele care vand branduri de lux in Romania: L'armoire magique. Odata cu el face ochi si un model de business nou-nout - haine, genti, pantofi si alte accesorii vestimentare de lux comercializate in regim de consignatie. Criza de lichiditati ii determina chiar si pe cei mai extravaganti romani sa fie mai calculati cu banii si sa-si vanda sau sa cumpere piese valoroase de lux din consignatii high-end, magazine online sau la licitatii. Cei din industrie vorbesc despre o ditamai piata potentiala; in trei - patru ani, consignatiile de lux ar putea ajunge la circa 5% din piata totala de lux. (350 mil. euro este valoarea estimata a pietei interne a bunurilor de lux in 2012, fara a lua in calcul segmentul hotelier si pe cel de parfumerie), potrivit www.capital.ro.

Trenul electric Hyperion, fabricat la Craiova, a iesit pe sine

Uzina Softronic din Craiova a finalizat constructia primului tren electric din Romania, care acum este in teste. Inginerii craioveni au denumit automotorul Hyperion iar banii necesari lucrarilor, circa 3 milioane de euro, au provenit din fonduri nerambursabile UE, potrivit craiovaforum.ro. In aceste zile, trenul efectueaza ultimele probe inainte de lansarea sa oficiala din ianuarie. Viteza sa maxima este de 160 de kilometri pe ora, destul de greu de atins totusi pe liniile din Romania, scrie www.economica.net.

Mitul din spatele visului american. Cat de usor mai este sa te realizezi in SUA

Visul american vorbeste despre cum, prin munca asidua si perseverenta, chiar si cei mai saraci oameni pot accede la clasa sociala de mijloc sau chiar mai sus. Datele indica insa altceva. Potrivit CNN Money, este mai greu sa avansezi in America decat in majoritatea celorlalte tari dezvoltate. Spre exemplu,cei care sunt nascuti in Japonia, Germania, Australia si tarile scandinave au un drum mai usor de parcurs, se arata in cercetarea economistului Miles Corak, de la Universitatea din Ottawa. Dintre principalele state dezvoltate, numai Italia si Marea Britanie dau dovada de o mobilitate economica mai mica. Economistii pun aceste rezultate pe seama inegalitatii sociale, a educatiei, situatiei familiale si a politicilor sociale, toate capitole unde Statele Unite nu stau deloc bine.

Povestea avioanelor de sute de milioane de dolari, uitate intre buruieni, pe aeroportul din Kabul

Saisprezece avioane de transport ale SUA asteapta in acest moment sa fie distruse printre mormane de cauciucuri vechi si cutii de lemn, pe Aeroportul International din Kabul. Desi au costat cel putin 486 de milioane de dolari din bani publici, aceastea nu au mai ajuns sa fie livrate catre Afghan Air Force, noteaza Bloomberg. Inspectorii investigheaza acum motivul pentru care aeronavele reconditionate nu mai pot fi pilotate, desi au efectuat numai 200 de ore de zbor din cele 4.500, cat ar fi fost capabile. “Avem nevoie de un raspuns privind aceasta uriasa risipa de bani din taxele contribuabililor. Trebuie sa aflam cine a luat decizia cumpararii acestor avioane si de ce”, spune John Sopko, inspector special general pentru reconstructia din Afghanistan, locul unde aeronavele trebuiau sa fie livrate. Situatia pune acum sub semnul indoielii capacitatea fortelor aeriene afghane de a opera independente, odata cu retragerea SUA de la sfarsitul anului viitor.

Rezerva Federala a SUA, cea mai mare banca centrala din lume, aniverseaza o suta de ani

Pe 23 decembrie 1913, presedintele Woodrow Wilson a semnat Documentul Rezervei Federale, prin care a luat nastere banca centrala americana, ce isi sarbatoreste luna aceasta centenarul. Desi a fost creata intr-o perioada de panica financiara, la inceputul secolului 20, si intr-un moment in care toata lumea se temea de centralizarea puterii, institutia financiara este acum una dintre cele mai puternice din lume. Grupul restrans de economisti care lucreaza aici iau decizii care afecteaza soarta populatiei americane, dar si pe cea a restului lumii, scrie BBC. Si, odata cu debutul crizei financiare din 2008, Fed-ul si presedintele sau, Ben Bernanke, au devenit si mai cunoscuti cetatenilor de rand, care au realizat mai mult decat oricand importanta acestui organism.

Un angajat de la McDonalds munceste patru luni pentru banii pe care ii ia un director intr-o ora

Potrivit unei analize recente, singura sansa pentru un lucrator al McDonald’s sa stranga banii pe care un CEO al companiei ii face in numai 60 de minute este sa lucreze peste program timp de aproape patru luni la rand. Potrivit studiului publicat de compania de informatii financiare NerdWallet, un muncitor McDonald’s castiga, in medie, cate 7,73 dolari pe ora, sub nivelul mediu al altor angajati din industria de fast-food, scrie Huffington Post. Prin comparatie, fostul CEO al companiei, James Skinner, lua cate 9.247 de dolari pe ora anul trecut. Asta inseamna ca un angajat de rand al lantului de fast-food ar trebui sa lucreze aproape patru luni peste program (in asa fel incat sa fie platit de 1,5 ori mai mult), daca vrea sa se apropie de suma primita de sefii sai.

Aplicatia care ne-ar putea imbunatati vederea

Prezbitia este o boala prin care muschiul ocular isi pierde elasticitatea odata cu trecerea timpului. Persoanele afectate nu mai reusesc sa se concentrezepe obiectele apropiate si apare nevoia de a purta ochelari pentru citit. Un program care dureaza numai 12 saptamani, si care se afla deocamdata in teste sub forma unei aplicatii pe iPhone, foloseste o tehnica numita “invatare perceptuala”, pentru a reduce sau chiar elimina nevoia purtarii unor ochelari de citit. Un studiu efectuat pe 30 de persoane in februarie 2012 de catre revista Scientific Reports arata ca, dupa testarea programului GlassesOff de pe iPhone, subiectii puteau citi litere de pana la 1,6 ori mai mici decat inainte. Potrivit oamenilor de stiinta citati de Wall Street Journal, aplicatia isi dovedeste eficienta in special in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.