Noua aeronava este certificata de Agentia Europeana pentru Securitate Aeriana (EASA) si Administratia Aviatiei Civile Americane (FAA).

A320neo este o versiune imbunatatita a popularului model A320, cu un consum mai scazut de combustibil.

Pana acum, Airbus are comenzi pentru 4.300 de aeronave A320neo. Prima livrare va fi luna viitoare, catre Qatar Airways.  

Airbus a anuntat in decembrie 2010 ca va moderniza cel mai popular model al sau, dupa aparitia unor modele performante realizate de compania canadiana Bombardier. Un an mai tarziu, compania americana Boeing si-a exprimat intentia de a moderniza popularul model 737.  

Constructorul aeronautic european se asteapta anul acesta la "livrari in crestere", in timp ce Boeing are ca obiectiv sa furnizeze 750 - 755 de avioane comerciale in 2015.  

Livrarile totale ale celor doua companii au urcat anul trecut cu 6%, la nivelul record de 1.352 aeronave, fapt care a reflectat cresterea rapida a Asiei ca important centru global al aviatiei.

In acelasi timp, unii analistii avertizeaza ca in 2015 livrarile nu vor mai atinge acest nivel din cauza incetinirii cresterii economiei mondiale.  

Cele doua companii se bazeaza pe noile modele, Boeing 787 Dreamliner si Airbus A350, pentru a-si majora castigurile si pentru a face fata cererii din partea operatorilor aerieni.  

Airbus Helicopters, divizie a Airbus Group, a anuntat in 17 noiembrie ca un nou tip de elicopter greu - H215 - va fi produs la Ghimbav (Brasov) incepand din 2017, transmite Agerpres.