Un act normativ in acest sens exista si acum, dar este mai bland si expira luna viitoare. Insa cei care fac bani frumosi din aceste afaceri ilegale nu se tem de nimic. Avem dovada intr-un material filmat cu camera ascunsa.

Centrele de colectare a fierului vechi accepta orice, chiar daca le spunem direct ca e vorba de 3 tone de sina ferata, proaspat taiata. De pilda, acest patron negociaza mai intai momentul prielnic pentru aducerea marfii: cand ii vine masina sa incarce tot metalul.

CAMERA ASCUNSA
"Cand vine sa-mi ia mie containerul, luata, bagata si trimite imediat. A bagat repede si a plecat."

Cu alte cuvinte, sinele nu trebuie sa stea foarte mult in curte. Pina sa cadem la pace suntem "recomandati" unui centru de colectare din apropiere.

CAMERA ASCUNSA
"-Baiatul acesta are vreo 3-4 tone de sina taiata."
"-O luam."

Pentru fiecare kilogram de sina, patronul plateste 50 de bani. In total, 2.000 de lei. Ca sa nu il punem in pericol, primim si cateva informatii pretioase.

"Nu vorbim prin telefon. Vii, sa fie taiate mici ca sa le luam repede la mana. Vii cu ele, direct daca e... Cand vrei tu si acum vino cu ea. In curte, inchind portile si gata. Ne facem treaba, cantarim, masuram, ti-am dat banii..."

Omul stie ca incalca legea. Aceasta pedepseste dur centrele de colectare a fierului vechi daca accepta sine, cabluri si instalatii de siguranta de pe calea ferata. O ordonanta care modifica acum legea a insaprit pedepsele.

"Initial, ordonanta era valabila pana in 2013 si acest termen a devenit acum permanent. In functie de rezultate obtinute o sa vedem daca trebuie modificata, daca trebuie imbunatatita", a declarat Mircea Purice, revizor central la siguranta circulatiei CFR.

Amenda pentru acesti patroni este de pana la 40 de mii de lei, iar firmei i se anuleaza autorizatia de colectare. Pentru furtul sau distrugerea caii ferate codul penal prevede pana la inchisoare pe viata, daca hotii au produs o catastrofa.