Raluca munceste intr-un birou din zona Unirii, din centrul Capitalei. Desi are permis, este adepta unui mijloc de transport ecologic: bicicleta.

"Pretul benzinei si motorinei este important in decizia de a merge cu bicicleta. Poti sa pedalezi, sa fii mai suplu si pe de alta parte sa faci economie", spune Raluca Fiser.

La fel gandesc 8%dintre soferii romani, dupa cum arata un studiu recent. Aproape 15% aleg sa mearga la serviciu impreuna cu mai multi colegi si impart cheltuiala de transport.

Mai sunt si soferi care prefera autobuzul sau tramvaiul.

Din cauza scumpirii carburantilor, 11% dintre soferii romani spun ca au mers mai des cu transportul in comun. Mai mult, 40% dintre soferi sustin ca au folosit masina personala doar cand a fost strict necesar.

Potrivit aceluiasi studiu, scumpirile au schimbat comportamentul soferilor si la pompa. 25% alimenteaza mai rar, iar altii cumpara o cantitate mai mica de motorina sau benzina.

La studiu au participat aproape 800 de soferi din toata tara. Comportamentul lor este explicabil: pretul maxim al motorinei standard a fost atins in luna mai, cand un litru a costat 6 lei si un ban. Ieftinirea a tinut doar o luna si jumatate, iar astazi a ajuns la doar 7 bani de record. Si pretul benzinei urmeaza acelasi traseu.

Motorina Standard    - 6.01 lei(05 MAI), 5.98 lei(23 MAI), 5.86 lei(10 IULIE), 5.94 lei(17 IULIE)
Benzina Standard 95 - 5.89 lei(05 MAI), 5.85 lei(23 MAI), 5.77 lei(10 IULIE), 5.86 lei(17 IULIE)

De vina ar fi evolutia de pe piata europeana a produselor petroliere, sustin companiile. In plus, o greva a muncitorilor din Norvegia care a blocat productia de titei ar fi dus la scumpirea barilului de petrol la nivel international.