1. Reteaua de autostrazi interstatale din SUA – 114 miliarde de dolari

Sistemul face parte din reteaua nationala de autostrazi si are o lungime de peste 75.000 de kilometri.

Definitivat in 1992, sistemul de autostrazi leaga cele mai importante orase americane intre ele, dar si cu alte drumuri nationale si noduri de circulatie.

2. Trenul de mare viteza din China – 32,5 miliarde de dolari

Trenurile de mare viteza leaga Beijingul de Shanghai si parcurge distanta dintre cele doua orase – 1.318 km, in 5 ore, jumatate fata de timpul necesar inainte.

China are reteaua cea mai mare din lume de trenuri de mare viteza, cu 8.358 de kilometri de cale ferata, la care s-au adaugat, in ianuarie, inca 2.200 de kilometric pe care se circula cu 350 de kilometri/ora.

3. Crossrail – sud-estul Angliei – 25,8 miliarde de dolari

Crossrail este un proiect pentru construirea unor noi conexiuni subterane de cale ferata in Londra. Reteaua va fi finalizata in 2017.

4. Sistemul de autostrazi din centrul Bostonului – 22 miliarde de dolari

Pentru fluidizarea traficului in centrul orasului Boston, s-a construit un sistem de autostrazi suspendate, plus un tunel cu lungimea de 5,6 kilometri. Planul initial includea si un linie de tren care sa lege cele mai importante doua terminale feroviare din oras.

5. Aeroportul principal din Hog Kong – 20 miliarde de dolari

Construit pe insula Chek Lap Kok, aeroportul s-a deschis in 1998 si a castigat mai multe premii internationale pentru nivelul de satisfactie al calatorilor.

6. Linia de metrou Second Avenue din New York – 17 miliarde de dolari

Linia de metrou va face parte din sistemul de metrou din New York, primii 3 kilometri de linie si primele 3 statii fiind in constructie in acest moment. Proiectul va fi finalizat in 2016.

7. Channel Tunnel, care leaga Franta de Anglia, pe sub Canalul Manecii – 15,4 miliarde de dolari

Tunelul de peste 50 de kilometri leaga localitatea Folkestone din Kent, Anglia de Coquelles, Pas-de-Calais din nordul Frantei prin intermediul trenului de mare viteza Eurostar si este tunelul care are cea mai lunga portiune pe sub apa – 38 de kilometri.

In 1996, Societatea Americana a Inginerilor a desemnat tunelul ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

8. Aeroportul International Al Maktoum din Emiratele Arabe Unite – 10 miliarde de dolari

Aeroportul a fost deschis in iunie 2010 si este principalul obiectiv al complexului mamut Dubai World Central, care va fi finalizat in 2022.

9. Thameslink Programme – Londra – 9 miliarde de dolari

Proiectul face parte din planul de modernizare a retelei feroviare din Londra si va face legatura intre nordul si sudul orasului intr-un timp mai scurt.

Proiectul prevede lungirea peroanelor, remodelarea statiilor si inlocuirea sinelor de cale ferata. Modernizarea va fi definitivata in 2018.

10. Gotthard Base Tunnel – Elvetia – 9 miliarde de dolari

Tunelul va traversa Alpii elvetieni, va fi cel mai lung tunel feroviar din lume (57 kilometri) si va fi gata in 2017.

Sursa foto: www.rediff.com