Duminica, ora 15.00. Intercity-ul dinspre Brasov ajunge in gara Ploiesti. La ora asta trebuia sa fim deja la Bucuresti. Ma uit calm pe geam si ma gandesc cat de nervos as fi fost daca trebuia sa prind un avion sau sa ma intalnesc cu cineva pentru un interviu important.

Saptamana trecuta am avut ocazia sa merg cu trenul atat in Germania cat si in Romania.

La nemti am luat trenul din aeroportul Frankfurt catre Strasbourg, unde se discuta in Parlamentul European situatia politica din Romania. Am mers cu “ICE”, perla Deutsche Bahn, varful de lance al transporturilor feroviare nemtesti. 55 de euro pentru 205 km parcursi impecabil in 2 ore si 10 minute (1 ora si 50 minute daca deducem timpul dintre cele 2 trenuri pe care le-am schimbat pe parcurs).

 Revenim putin pe plaiuri mioritice. Brasov, duminica, ora 11.30. Renuntam la pranz. Plecam grabiti, din Piata Sfatului, spre gara, sa prindem intercity-ul (ICE-ul din Carpati) de la 12.30 spre Bucuresti. Ajungem, in gara, mergem la ghiseu sa cumparam biletele : "Trenul are intarziere 50 de minute". Intreb de ce, doamna ridica din umeri. Manat de curiozitate, ma gandesc sa incerc si la "biroul relatii cu publicul" care, oficial, are program si in weekend pana la 20:00. N-am noroc, usa e incuiata. Aflu pana la urma de la o controloare: "Sunt lucrari la Sighisoara". Cumpar biletele: 57 lei, 166 km, 2h30min.

Asa ca, neavand altceva mai bun de facut, ne asezam pe un gardulet din piatra (scaunele de pe peron sunt mult prea murdare). Incep sa visez cu ochii deschisi la cei 220 km/h atinsi la un moment dat de ICE-ul nemtesc. Incep sa calculez. Germania: 55 euro, 205 km, 1h50min. Hans plateste 1,2 lei/km pentru a circula cu o viteza medie de 110 km/h. Romania: 57 lei, 166km, 2h30min. Ion plateste 0,34 lei/km si merge cu 66km/h. Asadar, daca Ion ar fi Hans, iar Romania ar fi Germania, un bilet de la Bucuresti la Brasov ar fi 199 de lei si cursa ar dura 1h30min.

Si stau sa ma gandesc (ca doar mai am timp). O fi mult, o fi putin? Ion castiga in medie 345 de euro, Hans... vreo 2.000. Doua drumuri dus-intors pana la munte l-ar lasa pe Ion fara jumatate din salariu, in timp ce lui Hans i-ar mai ramane in cont dupa cele doua excursii 1.820 de euro.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.