Pescarasu a fost eliberat si din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al CFR Calatori, informeaza Mediafax.

In baza raportului Corpului de Control al Ministrului referitor la derularea procedurilor de achizitie publica pentru "Repararea automotoarelor seria 700, 900, 1000" de catre CFR Calatori, ministrul Anca Boagiu a dispus eliberarea lui Liviu Cristian Pescarasu din functia de director general si presedinte al consiliului de administratie al societatii, conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

"Raportul Corpului de Control a constat nereguli in fundamentarea pretului pentru respectiva achizitie, precum si absenta avizelor de la autoritatile in domeniu pentru documentatia tehnica, conform procedurilor. In consecinta procedura de achizitie publica a fost blocata", se mentioneaza in comunicat.

Boagiu a solicitat Consiliului de Administratie al CFR Calatori sa evalueze mentinerea in functie a tuturor persoanelor care conform raportului Corpului de Control au fost depistate ca fiind implicate in procedura de achizitie.

"Nu voi tolera in minister sau la oricare dintre unitatile din subordine, derularea de proceduri de achizitie care nu respecta regulile de transparenta si libera concurenta. Pentru a ne asigura ca banul public este eficient cheltuit trebuie sa avem achizitii care raspund unor necesitati reale si care asigura lucrari de calitate la preturi concurentiale. La oricare alta unitate din subordine voi sesiza astfel de probleme, nu voi ezita sa iau masuri similare si sa sesizez institutiile abilitate ale statului", a spus Anca Boagiu.

Nu exista (inca) un inlocuitor al lui Pescarasu

In luna iunie, CFR Calatori a lansat o licitatie pentru achizitia de servicii de reparatii la automotoarele din seriile 700, 900 si 1.000. Compania intentiona sa incheie un acord in valoare de peste 42 de milioane de lei, fara TVA, pe o perioada de trei ani.

Finantarea lucrarilor era asigurata de la bugetul de stat, iar termenul limita pentru depunerea ofertelor data de 27 iulie.

Pescarasu a fost numit la conducerea CFR Calatori de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, in octombrie 2009. Anterior Pescarasu ocupa functia de director general adjunct si l-a inlocuit pe Laurentiu Stoica. Pescarasu a mai asigurat interimatul la conducerea companiei in perioada martie-aprilie 2009, dupa ce tot Berceanu l-a demis pe directorul de la acea vreme, Alexandru Noaptes.