Dupa 3 ani de la inaugurare, Aeroportul Ciudad Real si-a pierdut si ultimul sau client. Compania aeriana spaniola Vueling a reziliat contractul cu operatorii, iar consiliul de administratie al aerogarii a decis sa inchida portile definitiv pe data de 29 octombrie 2011.

Vueling a renuntat la contract din motive de "rentabilitate" - practic aceasta companie avea un aeroport la propria discretie, fiind singura care opera zboruri aici - cu toate acestea, costurile erau de nesuportat.

Aeroportul "Don Quijote" din Ciudad Real a fost construit la 190 de kilometri distanta de Madrid tocmai pentru a descongestiona Aeroportul Barajas.Costurile ridicarii sale: 1,1 miliarde euro, scrie aerotelegraph.com.

Don Quijote era primul aeroport privat din Spania la vremea inaugurarii sale, in 2008. Cand a fost dat in folosinta i se prevedea un viitor fabulos - cu incasari de miliarde de euro. Aerogara are o capacitate de 3 milioane de pasageri pe an, iar pista lunga de 4.000 de metri poate gazdui 17 decolari/aterizari pe ora.

Planurile din 2008 erau insa facute pentru o economie spaniola care parea ca infloreste pe zi ce trece. Tara primea tot mai multi muncitori din toata Europa, oameni care lucrau in agricultura, in special, dar si foarte multi constructori. A urmat o criza europeana si mondiala din care Spania avea sa iasa mai sifonata decat si-ar fi putut imagina vreodata.

Povestea spaniola se confunda de fapt cu povestea acestui aeroport, care a devenit intre timp o fantoma in care au intrat sute de milioane de euro si care este acum o gaura neagra - o investitie facuta total nepotrivit si ale carei costuri nu se vor recupera niciodata.