NK news, citat de Business Insider, spune ca iahtul pare a fi modelul Princess 95MY, in valoare de 7 milioane de dolari. Un purtator de cuvant al companiei producatoare, parte a grupului de lux LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), a declarat pentru NK News ca vasul nu a mai fost produs de cativa ani, asa ca, cel mai probabil, a fost cumparat la mana a doua. Compania s-a angajat sa demareze propria ancheta.

Aparitia unui iaht de lux in Coreea de Nord ar putea veni ca o surpriza, mai ales de cand Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a blocat vanzarea bunurilor de lux catre aceasta tara, inca din 2006, potrivit Business Insider. Exista insa modalitati de a ocoli legea. Anul trecut, un ziar sud-coreean dezvaluia ca tanarul conducator Kim Jong-Un a crescut in mod considerabul cantitatea de bunuri de lux importata in Coreea de Nord.


“Este vorba, in special, de importuri masive pentru masini de top, televizoare, calculatoare, bauturi alcoolice si ceasuri. Livrarile de masini de lux si componente aferente aproape s-au dublat in 2010 fata de anul precendent, depasind 231 milioane de dolari. Exporturile de vase au crescut si ele de peste 20 de ori, de la 840.000 dolari la 17,48 milioane de dolari, in aceeasi perioada de timp. Lucrarile de arta si antichitatile au totalizat importuri de 580.000 dolari in 2010, de zece ori mai mult fata de 2009. Si livrarile de parfumuri, cosmetice si blanuri naturale s-au dublat. Printre obiectele care au inregistrat scaderi se numara produsele de pielarie si instrumentele muzicale”, scria publicatia Dong-a Ilbo.