Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului va oferi mai multe sanse pasagerilor avioanelor intarziate sau deviate de a primi compensatii, se arata intr-un comunicat al PE.

"Drepturile pasagerilor avioanelor privesc practic orice cetatean din UE. Este povestea lui David si Goliat, intrucat doar 2% dintre pasageri primesc in realitate compensatii dupa depunerea unei plangeri impotriva unei companii aeriene. Cred ca textul pe care l-am votat astazi aduce un echilibru rezonabil intre drepturile companiilor si pasagerilor", a declarat in plen raportorul PPE Georges Bach.

Noile reglementari vor obliga transportatorii aerieni sa numeasca persoane de contact la aeroport care sa ii informeze pe pasageri despre drepturile pe care le au, sa ii ajute sa completeze plangerile, sa le ofere asistenta, rambursari si zboruri alternative. Pasagerii vor putea sa depuna plangeri la aceste persoane de contact, in cazul in care bagajele le vor fi pierdute sau ratacite.

In cazul unor zboruri intarziate, pasagerii trebuie sa primeasca informatii privind amanarea zborurilor nu mai tarziu de 30 minute dupa ora initiala de plecare.

In cazul in care companiile aeriene care nu raspund unei plangeri in termen de doua luni, se va considera ca au acceptat tacit plangerea clientului. Companiile care vor face apel la "circumstante extraordinare" in care nu trebuie sa plateasca compensatii vor fi obligate sa transmita in scris pasagerilor explicatii detaliate. Propunerea contine o lista exhaustiva de astfel de circumstante, printre care se numara probleme tehnice, tulburari politice sau conflicte de munca spontane.

In cazul unor circumstante extraordinare de durata, cum ar fi norul de cenusa din Islanda, din 2010, responsabilitatea companiilor aeriene privind cazarea pasagerilor se limiteaza la cinci nopti.

Pentru a se asigura ca pasagerii nu sunt afectati de falimentul companiilor aeriene, Parlamentul European a introdus cerinta crearii unor mecanisme potrivite de garantare, cum ar fi fondurile, sau incheierea unor polite de asigurare.

Eurodeputatii apreciaza ca autoritatile nationale ar trebui sa aiba suficienta putere sa pedepseasca companiile aeriene care incalca drepturile pasagerilor si ar trebui sa verifice rapoartele acestora privind modalitatea de ajutorare a pasagerilor zborurilor intarziate sau anulate.

Propunerea legislativa a fost votata in prima lectura. Conform procedurii de co-decizie, Consiliul de Ministri poate accepta propunerea Parlamentului sau poate adopta propria sa pozitie care sa faca obiectul unor dezbateri ulterioare cu Legislativul.