Emirates este singura companie aeriană din lume care a pus aeronavele A380 pe primul loc în strategia sa de dezvoltare și era de așteptat ca operatorul să plaseze o comandă la showroomul de la Dubai, în noiembrie anul trecut. Compania a comandat, în schimb, 40 de aeronave Boeing 787 Dreamliners.

Acum, Emirates a făcut o comandă fermă pentru 20 de avioane A380, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume, cu opțiunea de a mai achiziționa încă 16. Livrarea ar trebui să înceapă în 2020.

Emirates Airlines, companie aeriană controlată de emiratul Dubai, este de departe cel mai mare cumpărător de avioane A380 cu 142 de exemplare comandate şi 100 livrate deja. Un aparat A380 are un preţ de catalog de 436 milioane de dolari.

Directorul de vânzări de la Airbus, John Leahy, declarase, luni, că în cazul în care Emirates nu face o nouă comandă pentru A380, compania va fi nevoită să oprească producția gigantului cu aripi.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri, Airbus A380, a fost lansat în 2007, însă în prezent viitorul său este sub semnul întrebării din cauza vânzărilor modeste, pe măsură ce companiile aeriene se îndreaptă spre avioanele cu două motoare şi un consum mai mic de combustibil.

Începând din luna martie 2015 şi până în prezent, Airbus nu a vândut niciun singur A380, înregistrând doar anularea comenzilor pentru două aparate.

Ca urmare a reducerii vânzărilor, Airbus a redus ritmul de producţie pentru avioanele A380 de la un vârf de 30 de unităţi pe an până la opt exemplare pe an în 2019, în speranţa că vânzările îşi vor reveni.