Joi, sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit (VC) informase că vor avea loc vineri mişcări de protest la toate serviciile pe care le oferă operatorul aerian în Germania, între orele 04:00 - 08:00 GMT, fiind afectate 16 zboruri. Acţiunea face parte dintr-o îndelungată dispută privind condiţiile de muncă, a precizat Vereinigung Cockpit.

Decizia din Germania vine după ce miercuri Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun.

Totuşi, reprezentanţii Vereinigung Cockpit au mers înainte cu greva, declarând că nu cred în seriozitatea poziţiei Ryanair în negocierile cu sindicatele.

Este un avertisment şi o grevă de mică amploare. Totuşi, există potenţial pentru mişcări de protest mai ample, a afirmat purtătorul de cuvânt al sindicatului, Markus Wahl, care nu a exclus o nouă oprire a activităţii.

Recent, Ryanair a informat că anulează peste 20.000 de zboruri, fiind afectaţi peste 700.000 de clienţi, din cauza numărului insuficient de piloţi. Sindicatele au anunţat că mulţi piloţi au părăsit Ryanair în ultimele luni pentru companiile aeriene rivale, inclusiv Norwegian Air, unde obţin contracte mai sigure, mai bine plătite, şi condiţii de muncă mai bune.

Capitalizarea bursieră a Ryanair a scăzut cu peste două miliarde de euro din 15 septembrie, când au fost anunţate primele anulări de zboruri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Anul trecut, compania a avut, în România, 2,6 milioane de pasageri, iar pentru acest an estimează o creştere de 40%.