Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca al doilea avion din cele doua noi aparate Boeing 737-800 NG va sosi saptamana viitoare, urmand ca in flota companiei nationale Tarom sa mai intre alte doua avioane de lung-curier pentru destinatii catre China si Statele Unite.

”In flota Tarom, pana la finalul anului, vor intra si alte avioane, dintre care doua de lung-curier, care vor opera pe rute spre China si Statele Unite”, a declarat Cuc.

La inceputul acestei luni, Ministerul Transporturilor a anuntat ca Tarom a semnat contractul de achizitie prin leasing a doua aeronave noi Boeing 737-800 NG, avand o configuratie de 189 de locuri.

Cele doua noi avioane Boeing sunt preluate in leasing pe 10 ani de la proprietarul avioanelor, compania Air Lease, dupa ce linia aeriana Pegasus Airlines, care le-a cumparat, ar fi renuntat la ele, potrivit reprezentantilor Tarom.

Dupa 10 ani, Tarom va decide daca va achizitiona sau nu cele doua avioane, in functie de gradul lor de uzura, potrivit directorului general al companiei, Eugen Davidoiu.

Potrivit acestuia, cele doua noi avioane Boeing vor opera zboruri catre Madrid, Tenerife, Tel Aviv si Larnaca. Achizitia Tarom a fost necesara dupa ce, anul trecut, au fost retrase doua avioane Airbus A310, cumparate in 1992 de Guvernul Petre Roman.

Referitor la pretul celor doua noi aparate Boeing 737-800 NG, Davidoiu a afirmat ca este un pret confidential, dar el se ridica la ”nivelul pietei”. Potrivit informatiilor publicate pe site-urile de profil, rata lunara platita in cadrul unui contract de leasing pentru un astfel de aparat nou se invarte in jurul valorii de 350.000-375.000 de dolari.

Flota companiei numara, in prezent, 21 de aeronave, dintre care doar 19 opereaza in acelasi timp, din cauza operatiunilor de mentenanta.

Compania Tarom a pierdut anul trecut pozitia a doua in clasamentul liniilor aeriene prezente in Romania, fiind depasita de Blue Air. Liderul pietei, din punct de vedere al numarului de pasageri transportati, este Wizz Air.