Administratia Nationala de Meteorologie a emis marti o avertizare de cod portocaliu de canicula pentru aceasta perioada, fiind anuntate temperaturi si de 40 de grade in mai multe regiuni.

CFR SA a anuntat, pentru aceasta perioada, masuri suplimentare de siguranta, inclusiv reducerea vitezei trenurilor.

”In aceasta perioada, personalul de intretinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe retea in regiunile aflate sub atentionare de cod galben si cod portocaliu, prin verificarea directa ale caii, masurarea si inregistrarea permanenta a evolutiei temperaturilor la nivelul sinei, iar in intervalele orare in care temperatura in sina va depasi 50 de grade C, pe tronsoanele unde situatia o impune se va reduce viteza de circulatie a trenurilor cu 20-30 km/h fata de viteza normala, astfel incat traficul feroviar sa se desfasoare in depline conditii de siguranta”, se arata in comunicat.

CFR SA a anuntat ca va aviza permanent operatorii de transport feroviar de calatori si de marfa cand se impune reducerea vitezei de circulatie si pe ce tronsoane se va lua aceasta masura, astfel incat companiile sa informeze pasagerii din trenurile aflate deja in circulatie, sau care urmeaza sa circule in ziua respectiva.

De asemenea, CFR SA recomanda calatorilor ca, inainte de efectuarea calatoriei, sa solicite informatii despre orele de sosire si de plecare a trenurilor in statiile CFR.

CNAIR a impus restrictii de circulatie pentru masinile mai mari in judetele aflate sub cod portocaliu

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a impus restrictii temporare de circulatie pentru masinile mai mari de 7,5 tone in judetele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti si Caras-Severin, aflate sub cod portocaliu de canicula. In intervalul 12.00 - 20.00, masinile de mare tonaj nu vor putea circula pe autostrazile si drumurile nationale din aceste judete, pentru a conserva asfaltul care se deformeaza la temperaturi ridicate.

In urma avertizarii de cod portocaliu emis de Administratia Nationala de Meteorologie, CNAIR a impus restrictii de circulatie pentru autovehiculele cu o masa autorizata mai mare de 7,5 tone, in judetele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti si Caras-Severin.

Astfel, intre orele 12.00 - 20.00, va fi interzisa circulatia masinilor de mare tonaj pe autostrazile si drumurile nationale din aceste judete, exceptand transporturile de persoane, transporturile de animale vii si de produse perisabile, vehiculele care participa la interventii in caz de forta majora, transporturile funerare si cele postale.

Vor putea fi, de asemenea, efectuate, transporturile de echipamente de prim ajutor, de carburanti, cele destinate tractarii vehiculelor avariate, dar si transporturile pentru distribuirea de apa si hrana in zonele calamitate.

”Restrictionarea circulatiei este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformari majore ireversibile cu pierderea stabilitatii imbracamintii rutiere”, anunta CNAIR.

Conform ANM, in cursul zilei de joi, valul de caldura se va intensifica si va cuprinde cea mai mare parte a tarii. Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati. Se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 34 - 36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade, indeosebi in regiunile extracarpatice.

Judetele Dolj, Olt si Teleorman si in zona joasa de relief a judetelor Caras-Severin si Mehedinti se vor afla sub cod portocaliu. Se vor atinge local maxime termice de 37 - 39 de grade si pe arii restranse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

In regiunile nord-vestice si nordice, precum si la munte, mai ales in orele serii si ale noptii, instabilitatea atmosferica se va accentua si se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.