Numit "Via Carpatia", proiectul a primit deja adeziunea a sapte tari - Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Romania, Ucraina si Turcia - semnatare ale declaratiei, a declarat ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk.

Bulgaria, interesata si ea de proiect, se va angaja "cu urmatoarea ocazie", in timp ce Republica Ceha a asistat la intalnirea de la Varsovia "in calitate de observator", a adaugat el.

"Via Carpatia este o axa vitala pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrala si de Est. Este o cale de comunicare care ar incalca principiul, in vigoare pana acum, de realizare unor artere in directia est-vest", a mai declarat ministrul presei.

Nu a fost furnizata nicio cifra privind costul proiectului sau data la care va fi demarat, insa promotorii spera sa obtina o contributie de la UE pentru finantarea sa.

Aceasta initiativa reflecta ambitiile afisate de noul guvern conservator polonez, investit din octombrie anul trecut, de a intari cooperarea regionala intre tarile europene situate intre Marea Baltica si Marea Adriatica, pentru a contrabalansa centrul de greutate reprezentat de Europa occidentala, comenteaza AFP.