Luni, sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit (VC) a informat că 96% dintre piloţii germani ai Ryanair s-au pronunţat în favoarea mişcării de protest. Sindicatul va anunţa cu 24 de ore înaintea declanşării grevei conducerea companiei aeriene, scrie Agerpres.

Vereinigung Cockpit a indicat că va acorda timp Ryanair până în 6 august să vină cu o nouă ofertă. Săptămâna trecută au avut loc la Frankfurt negocieri între conducerea companiei aeriene low-cost şi Vereinigung Cockpit, care s-au încheiat fără rezultat.

Şi piloţii din Irlanda ai Ryanair, membri ai sindicatului FORSA/IALPA, intenţionează să declanşeze a patra grevă de o zi în data de 3 august şi au avertizat că sunt posibile noi mişcări de protest dacă operatorul aerian irlandez nu îşi schimbă atitudinea.

Săptămâna trecută, Ryanair a notificat peste 300 de angajaţi - piloţi şi personal navigant - că şi-ar putea pierde locurile de muncă fiindcă în sezonul de iarnă va fi concediată aproximativ 20% din forţa de muncă de la baza sa din Dublin, deoarece recentele greve afectează rezervările.

Decizia companiei aeriene de a notifica angajaţii este "nechibzuită şi provocatoare" şi îi va motiva şi mai mult să-şi menţină solicitările, se arată într-un comunicat al sindicatului Forsa/IALPA.

Compania a avertizat că ar putea închide câteva rute din capitala Irlandei în urma reducerii numărului de avioane de la baza din Dublin, de la 30 la 24, dar şi alte rute s-ar putea confrunta cu reduceri frecvente deoarece o parte din aeronave vor fi direcţionate spre subsidiara poloneză, Ryanair Sun, care înregistrează o creştere rapidă. Cele şase avioane vor fi trimise în Polonia.

Compania irlandeză va începe negocierile cu peste 100 de piloţi şi 200 de membri ai personalului navigant din Dublin care au primit înştiinţări privind posibila lor concediere din 28 octombrie. O parte ar putea fi transferaţi în Polonia pentru a minimaliza impactul concedierilor, a explicat Ryanair.

Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat, în 4 iulie, o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.

În schimb, Ryanair susţine că angajaţii săi beneficiază de unele dintre cele mai bune condiţii din industria aeriană low-cost.

În decembrie, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria de 32 de ani a companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun, dar piloţii din Germania au oprit activitatea timp de patru ore.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.