I-a anuntat pe oficiali ca va vinde concurentei planurile de fabricare, daca nu ii dau o masina noua, complet echipata sau 20.000 de lei. Inginerii i-au facut jocul, insa i-au luat "la bord" si pe cei de la Crima Organizata.

Suspectul principal este din Mioveni si, din declaratia semnata de el in dosar, ar fi ajuns la Uzinele Dacia Pitesti ca sa se angajeze.

Acolo, din pura intamplare, ar fi gasit un stick ce continea toate informatiile privind fabricarea unui autovehicul. L-a luat si le-a scris un mail sefilor de la Pitesti prin care ii anunta ca dispozitivul a incaput pe mainile lui. Daca il vor, atunci sa ii dea ce le cere.

Personajul principal al dosarului este acum trimis in judecata si risca inchisoarea.

Pentru Dacia, ca pentru orice alta companie auto din lume, divulgarea unor secrete care tin de productia unui model inseamna o grea lovitura. Asa ca reprezentantii Dacia au contactat procurorii.

Cel care a incercat santajul a fost depistat, iar in locuinta au fost descoperite mesaje pe care barbatul le trimisese unor firme concurente cu intentia de a le convinge sa cumpere datele.

Astfel de cazuri, in care informatii din interiorul unor firme sunt furate si apoi folosite la santaj se produc tot mai des. De altfel, anchetatorii spun ca infractionalitatea informatica este intr-o crestere alarmanta.

Iar pentru a tine piept fenomenului, care nu cunoaste granite, ai nostri colaboreaza in diverse dosare cu specialistii americani de la FBI si Secret Service.

Si Renault a avut probleme

Anul a inceput cum nu se poate mai prost pentru Renault. Dupa ce trei directori au fost suspendati din functie din cauza unor scurgeri de informatii, guvernul de la Paris a avertizat ca intreaga industrie franceza este expusa pericolului. In doar o saptamana, concernul auto a anuntat in cele din urma ca secretele tehnologice vitale sunt in siguranta.

In presa au aparut si alte date surprinzatoare. Renault a platit aproximativ 250.000 de euro informatorului anonim ale caruia acuzatii au declansat o ancheta de spionaj industrial si concedierea a trei directori, a afirmat avocatul producatorului auto francez, Jean Reinhart, citat de AFP. "Din audit si verificarea facturilor se pare ca a fost platita suma de 250.000 de euro", a declarat Reinhart pentru AFP, confirmand informatii aparute in cotidianul Le Canard Enchaine.