Din aceasta toamna (1 semptembrie), biletele de tren se scumpesc: vom plati 50,5 lei pentru un bilet la clasa a II-a Bucuresti - Constanta. Aceeasi problema cu preturile la biletele de tren o au si britanicii scrie The Telegraph care le propune celor care fac naveta sa urmeze modelul nemtilor unde platforma de carpooling Mitfahrgelegenheit.de este un adevarat fenomen de aproape 2 ani.


In Romania, cei care vor sa scape de pretul din ce in ce mai mare al trenului au si ei varianta www.4inmasina.ro. Site-ul si aplicatia 4inmasina le propun romanilor o forma organizata de car-sharing in care soferi si pasageri pot oferi, respectiv gasi locuri in masina catre destinatii comune.

Site-ul Mitfahrgelegenheit.de, fondat de 3 nemti in 2001 si extins in mai multe tari din Europa, nu a ajuns pentru nemti doar cel mai ieftin mod de a ajunge dintr-un loc in altul, ci s-a dovedit a fi si o alternativa la fel de sigura, punctuala si solida ca mersul cu trenul. Pretul mai accesibil, uneori mai mic cu 50%, face din Mitfahrgelegenheit.de o solutie mai pragmatica pentru nemti. Nu degeaba platforma are aproape 5 milioane de utilizatori inregistrati (populatie de 80 de milioane).

Aplicatia de Facebook 4inmasina.ro, lansata in acest an, a strans in Romania aproape 10.000 de fani. Daca esti sofer, trebuie doar sa-ti faci un cont si apoi sa anunti cand anume esti dispus sa iei pe cineva cu tine, pe ce traseu, cate locuri ai, daca ai loc de bagaj, daca primesti in masina fumatori, copii sau animale de companie. Soferii buni primesc note si isi pot forma un grup de prieteni ce apeleaza constant la serviciile lor. Pretul e mai mic iar castigul de ambele parti.