Bogdan Alexandru este acuzat de procurorii DNA ca a pagubit Academia Romana cu 10 milioane de euro. Ca sef al Fundatiei Patrimoniu, care se ocupa si de administrarea terenurilor detinute de Academie, el ar fi concesionat sau dat in arenda mii de hectare de teren pe nimic.

Bogdan Alexandru: "Am identificat terenuri mii de hectare personal si le-am adunat in patrimoniul Academiei Romane. Dar au adus si profituri? Da. Profituri suficient de mari"

Procurorii anticoruptie spun insa ca in 20 de cazuri, Fundatia Patrimoniu a concesionat sau a dat in arenda unor firme parcele mari de pamant cu incalcarea legii.

Hortimpex este una dintre firmele care ar fi primit in concesiune, spun anchetatorii, 322 de hectare de teren agricol. Procurorii sustin ca dreptul de folosinta asupra terenului a fost stabilit pana in 2108, primii 45 de ani fiind gratis. 

Anchetatorii concluzioneaza ca prejudiciul adus Academiei Romane depaseste 3 milioane de euro.

Reprezentantii Hortimpex sustin ca dupa trei ani, au schimbat contractul de concesiune cu unul de arenda, pentru 25 de ani.
 
Agrimat Matca ar fi luat in arenda 17 hectare de vita de vie si cinci de pasune. Felul in care s-au intocmit actele, sustin procurorii, ar fi pagubit  academia romana cu 109.000 lei.

Reprezentantii Agrimat spun ca au contract din 2001 si ca au platit conform acestuia toate sumele datorate Academiei. 


Grupul industrial Voiculescu a luat in arenda doua terenuri: unul de 1.500 de hectare si altul de 642 de hectare de la Fundatia Patrimoniu. Procurorii afirma ca Bogdan Alexandru, in calitate de presedinte al fundatiei, nu ar fi calculat valoarea arendei si nici nu i-ar fi comunicat arendasului obligatia de plata.

Fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu spune ca este nevinovat.

Bogdan Alexandru: "Imi pastrez incredere totala si deplina in modalitatea in care cu profesionalism se va afla adevarul"

Academia Romana este una dintre cele mai bogate institutii de stat. Detine peste 10.000 de hectare de terenuri, aflate in Capitala, pe litoral ori la munte si zeci de imobile, in valoare de sute de milioane de euro.

In Bucuresti, spre exemplu, Academia are peste 50 de imobile -  conace faimoase unde au locuit scriitori sau mosieri si care le-au lasat dupa moarte academiei. Iar la malul marii, 100 de hectare de pamant.