Au fost aproape 3 ani de dezbateri pentru acest proiect al Comisiei Europene de Agricultura. Multi jucatori puternici din industria alimentara n-au privit cu ochi buni noul set de restrictii privind etichetarea.

De pilda, producatorii vor fi obligati sa dezvaluie cate calorii ne aduce un aliment pe suta de grame si nu per portie. Apoi, carnea, ca ingredient, va fi supusa unui control mult mai riguros. Vom putea afla de pe eticheta unde a fost crescut, sacrificat si procesat animalul. In caz ca apare un focar de imbolnaviri, in care e suspectat un anumit produs, macar sa stii unde sa cauti.

"Producatorii vor fi obligati sa ofere informatii suplimentare pe eticheta, mai clare si mai transparente', spune Mihai Rosioru, reprezentantul Comisiei Europene in Romania. "Transparente", dar perfect lizibile. Adica nicio lista de continut nu va putea fi scrisa cu litere sub 1,2 milimetri. Asa ca poti spune adio pufuletilor si snacksurilor promovate prin ambalaje cu pui fripti, costite afumate, roti de cascaval si felii de pizza. SI asta daca de fapt se folosesc arome.

Proiectul se ingrijeste de silueta noastra, dar si de siguranta hranei. Indeosebi la mezeluri. Pe un baton de salam, in care intra, de pilda, vita din Bulgaria, slanina din Ungaria si sorici din Germania va trebui sa fie trecuta, pentru fiecare element, tara de origine.

Votul final in Parlamentul European este asteptat peste o saptamana. Aplicarea ar fi imediata.