PIB, ajustat sezonier, estimat pentru trimestrul II a fost de 163.008,5 milioane lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1% fata de primul trimestru si in crestere cu 1,5% fata de aceasi perioada a anului trecut. 

Contributii la cresterea PIB in primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% si informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%,  potrivit Institutului National de Statistica. 

O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%. 

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea Produsului Intern Brut fiind de -0,2%. 

De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%. 

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea acestuia in primele sase luni ale anului le-au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 5,1% si exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 10,6%. 

Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -2,2%. 

INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.  Astfel, Romania a intrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, Romania a inregistrat cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%. 

Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an.