"La initiativa mea, in martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanturi de magazine franceze prezente in Romania, cu Ministerul Agriculturii si cu reprezentanti din agricultura si, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru ca mi-am dat seama, ca si consumatorii romani, de unele aberatii. Dupa cum ati auzit deseori, si premierul Victor Ponta a spus-o astazi (in discursul de deschidere al Forumului Franta - Europa Centrala si de Sud-Est - n.r.) Romania este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern, daca nu sunt reorganizate lucrurile si, in special, filierele scurte", a declarat Philippe Gustin, intr-o conferinta de presa. 

Ambasadorul francez a explicat ca a lansat discutiile pentru ca in supermarketuri sa poata fi cumparate mere romanesti. 

"Cum se poate accepta ca merele cumparate din supermarketuri sa fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al marului, am lansat discutii intre producatori si marile lanturi de distributie cu obiectivul ca maine (in curand - n.r.) sa gasim in aceste lanturi de magazine mere din Romania", a spus Gustin. 

Diplomatul francez a subliniat ca pentru a se ajunge aici este nevoie de "o reorganizare completa a filierei, pentru ca lanturile de distributie au nevoie de continuitate".

"Merele se consuma aproape tot anul, trebuie sa existe o uniformitatre a calitatii, iar asta presupune spatii frigorifice de depozitare care sa permita livrarea in permanenta catre marii distribuitori, adica o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte", a declarat Gustin. 

Ambasadorul francez a mai spus ca este multumit de faptul ca au raspuns invitatiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci si cei germani, cu care a avut un dineu in acest sens, in urma cu 15 zile. 

"Daca vom ajunge la rezultate in cazul merelor, vom putea proceda la fel si in alte sectoare", a conchis Philippe Gustin.